Er zijn verschillende manieren om een familielid, vriend of kennis die een dierbare verloren heeft, uw blijk van medeleven te geven. Het belangrijkste is echter: toon hartelijkheid, laat zien dat het gebeurde u niet onberoerd heeft gelaten. De manier waarop u reageert hangt uiteraard wel af van de relatie die u had met de overledene, en/of heeft met de achterblijvers.
Condoléancebrief
Gaat u er dus vooral vanuit dat de oprechte inhoud en de persoonlijke toon van uw condoléancebrief belangrijker zijn dan allerlei formaliteiten. Schrijf uw rouwbeklag gerust op de manier die het beste bij u past. Bent u daar toch wat huiverig voor dan volgen hier enkele tips waar u houvast aan kunt hebben.
– U stuurt uw condoléance naar de echtgenoot of echtgenote (èn de kinderen). Wanneer u slechts een van de ondertekenaren van de aankondiging kent, kunt u de brief aan deze persoon alleen richten. Overlijdt de tweede ouder en ondertekenen de kinderen dan is het de gewoonte de condoléance aan het oudste kind te sturen, tenzij er een ander correspondentieadres vermeld staat.
– Aan het eind van een condoléancebrief laat men hoogachtend of vriendelijke groeten meestal weg. Alleen de naam is dan voldoende.
– Als u een brief schrijft omdat u niet in staat bent op de begrafenis of crematie aanwezig te zijn, behoeft u zich niet omstandig ‘af te melden’, men kan uit uw brief opmaken dat u gekomen zou zijn, als dat gekund had. .Er zijn gedrukte condoléancekaarten in de handel, met een paarse of zwarte rouwrand, en soms met een sobere illustratie. Het is natuurlijk een kwestie van smaak of u zulke kaarten gebruikt of niet.
– Schrijf uw condoléance altijd met de hand, een getypte brief is in dit geval veel te zakelijk.