Conserven

Vooral peulvruchten worden veelal in gedroogde vorm aangeboden, bijvoorbeeld spliterwten, kapucijners, witte en bruine bonen en linzen. Wanneer u een voorraadje wilt aanleggen, neem dan ten hoogste voor 1 jaar in huis. Overjarige peulvruchten krijgt u moeilijk gaar. Bewaar ze op een droge, koele, donkere, goed geventileerde plaats.

Vooral groente en vruchten worden veel uit blik gebruikt. Ze zijn dan meestal niet goedkoper dan het verse produkt, maar er is geen afval en de bereidingstijd is kort. Het verschil in kwaliteit tussen de verschillende merken zult u proefondervindelijk moeten ontdekken. Ook het verschil in prijs is namelijk geen maatstaf, de prijzen van blikconserven zijn in ons land vrij. Let er bij het kopen van blikken op, dat deze onbeschadigd zijn. Blikken die butsen en deuken vertonen, geven kans op ijzer of tin uit het blik in het voedsel. Bewaar blikconserven liefst niet langer dan 1 jaar en beslist niet langer dan 2 jaar!

Bepaalde visconserven in blik zijn niet gesteriliseerd en kunnen dus slechts enkele maanden in een koele omgeving worden bewaard, men ,noemt dit ‘halfconserven’. Op de verpakking moet zijn vermeld koel bewaren, beperkt houdbaar. deze blikjes dus alleen wanneer u ze binnen enkele weken gebruikt.

Let bij de aankoop van diepvriesconserven op de temperatuur van de diepvrieskist; deze moet tenminste -18 tot -20’C zijn. Let altijd op een gave, goed gesloten verpakking.

Koop nooit meer dan u nodig hebt voor één maaltijd, tenzij u thuis een diepvriezer hebt. Houdt u aan de bewaartijden die op de verpakking .