Controleren, afstellen en vervangen van Ventilateurriem

Een hoog gierend geluid geeft vaak aan dat er een probleem is met de ventilateurriem, maar ook geluidloze riemen moeten van tijd tot tijd worden gecontroleerd. Vervang de riem indien deze er glimmend, afgesleten uitziet, aan de zijkanten gerafeld is of scheuren vertoont. Over kleine scheurtjes hoeft u zich geen zorgen te maken: die zijn normaal.
Zet de motor af voordat u de ventilateurriem controleert Draai bij het opleggen van een nieuwe riem nooit aan de bladen van een plastic ventilateur.

Controleer de spanning van de ventilateurriem door er in het midden van het langste gedeelte tussen de poelies met de vinger op te drukken: de speling moet ca. 2 cm zijn. Om de riem af te kunnen stellen, moeten eerst alle bevestigingsbouten van de dynamo worden losgedraaid. Zet de dynamo in de stand waarbij de spanning van de riem in orde is en draai de bouten weer vast. Houd de dynamo hierbij tegen met een breekijzer of iets dergelijks.

Om de riem te vervangen moet u eveneens de bevestigingsbouten van de dynamo losdraaien. Duw vervolgens de dynamo zo ver mogelijk naar het motorblok toe en verwijder de oude riem, waarvoor u deze eerst over de rand van de dynamopoelie trekt. Leg de nieuwe riem op zijn plaats, waarbij u de motor met de hand draait. Zodra de ventilateurriem op zijn plaats ligt, zet u deze onder spanning met de dynamo, met behulp van een breekijzer of een andere ijzeren staaf; bij een speling van ca. 2 cm zet u de bouten van de dynamo weer vast. Controleer de spanning na ca. 100 km en stel de riem eventueel bij ter compensatie van de rek die is opgetreden.