Cyclamen verzorgen Tips

Ontdek Gratis Acties (o.a. Cyclamen?)

Cyclamen verzorgingWilt u veel plezier aan een cyclamen beleven, dan moet u hem een luchtige standplaat geven met veel indirect licht. Het is echt een plant voor een koele kamer met een temperatuur van ca. 15.C of voor een noord venster . Geef hem water als de bladeren gaan hangen of de potgrond droog aanvoelt. Het beste drenkt u hem dan een halfuurtje in een bak lauw water. In de groeien bloeiperiode vereist hij tweewekelijks plantevoeding. Zet cyclamen in een centraal verwarmde kamer in een met water en grind gevulde schotel.

Zet de plant na de bloei in een koude kas of voor een noordvenster in een koele kamer. Geef een kunstmestoplossing, minder water en, wanneer er geen bladeren meer verschijnen (meestal omstreeks juni), in het geheel geen water meer. Haal half augustus de knol uit de pot en zet deze, als hij gezond is, in nieuwe potgrond. De bovenkant van de knol moet juist boven de grond uitkomen. Geef ruim water. Vanaf september vormt de plant weer bloemen. Haal hem echter pas in de huiskamer als de cyclamen ten minste 6 bloemen heeft.

Vermeerdering van cyclamen is alleen mogelijk door middel van zaad.

Cyclamen is het hele jaar beschikbaar zijn, ligt hun hoogseizoen tussen september en maart.

Het kleurenpalet varieert van wit tot verschillende roze en violette tinten tot het typische Cyclamen-rood. Zelfs variëteiten met tweekleurige bloemen of kleine groeiwijze zijn beschikbaar. In sommige variëteiten hebben de bladeren een opvallend, helder ontwerp.

Het huis van de wilde vorm van deze potplant zijn bergachtige, droge gebieden in Klein-Azië, waar het dankzij hun knollen de droge zomer overleeft en vervolgens in de wintermaanden bloeit. Al in de 17e eeuw kwamen ze naar Europa. Hier zijn veel kweekvormen. Ondertussen worden cyclamen op grote schaal erg goedkoop aangeboden.

Dit is zeker een van de redenen waarom cyclamen vaak een beetje worden verwaarloosd en daardoor na korte tijd onooglijk worden. Je kunt lang zonder al te veel moeite van deze plant genieten!

Wat zijn de meest voorkomende fouten?

verkeerde locatie:

  • In de woonkamer, mogelijk zelfs op de vensterbank boven een radiator (te droge lucht, te warm) of
  • als een “lichtpuntje” in een hoek van de kamer (te donker)
  • in de trap tegenover de voordeur (tocht)

gietfouten:

  • te ongelijk (verandering tussen uitdroging en “overstroming”)
  • te veel (wateroverlast)

De consequenties zijn: bloemen en bladeren snel “slap”, maar na opnieuw water geven veroorzaakt het echter altijd schade, zorgt de plant voor of de tocht blootgesteld plantendelen hangen slap naar beneden.

Hoe kun je een remedie vinden?

Cyclamen zijn planten voor koele kamers, ze houden van temperaturen van 13 – 16 ° C, een lichte tot gedeeltelijk beschaduwde locatie en een hoge luchtvochtigheid. Daarom zijn onze woonruimtes populaire, maar meestal ongeschikte locaties. Ideaal zou een koude serre zijn of een raam in het noorden of oosten in het trappenhuis, maar buiten de tocht. Als cyclamen in de woonkamer zijn, moeten ze op zijn minst een nacht koel gehouden worden. Wie de neiging heeft om weinig te gieten, kan een gietkegel gebruiken en de plant in een plantenbak plaatsen. Als je de ruimte tussen de plantenbak en de pot opvult met geëxpandeerde klei en deze vochtig houdt, verhoog je tegelijkertijd de luchtvochtigheid. Direct spuiten van de plant moet worden vermeden!

Bloeiende cyclamen kunnen verder worden gekweekt. Om hen in de herfst weer te laten bloeien, hebben ze een rustperiode nodig: stop dus met bemesten en verminder de watergift aanzienlijk! Vergelijkbaar met tulpen begint de plant te “voeden”, Voedingsstoffen worden opgeslagen in de knol, de bladeren verdorren. Zodra deze volledig zijn verdwenen, worden ze verwijderd. De knol blijft in de bloempot, die op een koele, niet al te lichte plaats wordt geplaatst (bijvoorbeeld een kelderraam) en maar zelden giet. Zodra de knol weer uitzet, wordt deze opnieuw gepot (knol moet gedeeltelijk uit de aarde uitsteken!). Vervolgens wordt de plant lichter gemaakt en regelmatig gegoten. Of de moeite het waard is of je koopt elk jaar nieuwe cyclamen, natuurlijk, iedereen moet zelf beslissen!