Dagelijkse verzorging van kunstgebit

In grote lijnen zijn er twee groepen mondprothesen: volledige en partiële. De verzorging voor beide soorten is gelijk.

Een niet goed zittend kunstgebit oefent abnormale druk uit op het tandvlees en het daaronder liggende kaakbeen. Dit kan leiden tot een pijnlijke irritatie, mondzweertjes en krimpen van het kaakbeen. Zelfs als een kunstgebit goed past, kunnen tandvlees en kaakbeen toch slinken. Daardoor kan men zelfs gedwongen worden de kaken strakker opeen te zetten om te kunnen kauwen.

Bij een partiëel kunstgebit komt gemakkelijk voedsel tussen de echte tanden en de prothese hetgeen allerlei ongemakken kan veroorzaken. Het is belangrijk, ook met een kunstgebit, de tandarts twee keer per jaar te bezoeken om problemen te voorkomen en eventueel het gebit bij te stellen.

Een kunstgebit gaat normaal gesproken vijf jaar mee. Een dagelijkse verzorging is daarbij wel vanzelfsprekend. Haal de prothese ‘s nachts uit de mond en leg het in een glas water met daarin een geschikt reinigingsmiddel. Laat een kunstgebit nooit uitdrogen. Poets tanden en kunstgebit na elke maaltijd. Masseer daarbij het tandvlees, en ook de tong, met een zachte borstel.

Ga in noodgevallen zo snel mogelijk naar een tandarts of een tandtechnisch bureau. Gebruik voor tijdelijke reparaties nooit sneldrogende lijmen. Deze kunnen het tandvlees blijvend beschadigen.