Men kan de plateaus van Alanya beklimmen. In het oosten ligt Dimçayi waar u kunt zitten aan één van de tafeltjes die in het water zijn neergezet. Nadat u naar hartelust heeft gegeten en gedronken kunt u op de terugweg bij de grot van Dim langs gaan, Daar kunt u indrukwekkende druipstenen en stalagmieten bezichtigen. En u krijgt een schouwspel in zicht wat op een waterval lijkt. Verder kan men in het oosten de antieke steden Syedra, leartes, en lotape bezoeken. In het westen is er het Sinek kasteel dat u kunt beklimmen. U kunt het AIara Han kervaanpaleis bezoeken, en als u denkt dat u het aankunt, het Alara kasteel beklimmen. Dit zijn enige toeren die u zelfstandig of met uw toeroperator kunt ondernemen: Aspendos-Selge- Köprülü Kanyon-Perge, Antalya-Termessos, Phaselis-Olimpos
Het oosten van Alanya / Dimcayi – Syedra- Leartes – Iotape – Dimmagarasi
De stad groeit snel door naar de oostelijke richting van Alanya. De provinciestadjes die eromheen liggen zijn verenigd met het stadscentrum van Alanya. Obakoy, Çamyolu, Mahmutlar en Kargicak, die op de weg van Alanya naar Gazipasa liggen, zijn een paar van die provinciestadjes en dorpjes. Nu zijn het allemaal stadswijken. Het Taurusgebergte is de bron voor veel weteringen en beekjes waar het water de Middellandse Zee instroomt.
Het bronwater en de sneeuw die zomers in de beekjes stroomt heeft in de hitte een koele en opfrissende uitwerking op de mensen. Omdat het zo verfrissend en koel is rondom de beekjes en weteringen, kan men daar veel picknick plaatsen en complexen vinden. In het oosten van Alanya heb je bijv. Kadipinari en Dimçayi.
Picknick plaats Kadipinari
Obaçay stroomt 3 km vanuit het oosten van het stadscentrum van Alanya in de zee. Omdat het tussen een intensieve bebouwing ligt wordt Obaçay niet zo snel opgemerkt. Maar als men Obaçay volgt in de richting van de bergen dan bereikt u ongeveer 3.5 km verderop het plaatsje Oba en 6 km verderop de picknick plaats Kadipinar. (9 km vanaf Alanya) De picknick plaats Kadipinari ligt uitgestrekt langs een nauwe spelonk waar een beekje tussendoor stroomt. Op het 1 km grote gebied kunt u veel ‘salas’ restaurantjes zien. Boven het beekje hebben ze houten steigertjes geplaatst en er tafels op neergezet. Zomers wanneer het water verminderd plaatsen ze ook tafeltjes direct op het beekje. In de restaurants is het hoofdmenu, wat ook in andere picknick plaatsen voornamelijk wordt gegeten, forel. Ook kan men een keuze maken uit verschillende soorten Barbecuevlees en er is een bediening van allerlei soorten alcohol en alcoholvrije drank
Dimçayi
Dimçayi ligt in het oosten van Alanya en 6 km vanaf het stadscentrum. Het ontspringt bij de voet van het Taurusgebergte en het water stroomt met een lengte van 60 km in de Middellandse Zee. Voordat u bij de brug van Dimçayi komt, is er een asfaltweg die linksaf gaat. Wanneer u die weg inslaat dan kan u aan de zijkant van Dimçayi naar binnengaan. Het ruisen van het water en de begroening in de omgeving is zeer indrukwekkend. In de zomer en in de winter is het water koud. Als u in de hitte van de zomer niet af kunt koelen in de zee, dan raden wij u aan het koele water van Dimçay in te gaan. Onderweg komt men veel restaurants tegen. Sommige zijn ook buiten de zomermaanden open. Er wordt vlees. kip en drank geserveerd. Maar als u het water wilt ingaan en ook forel wilt eten dan moet u tot naar de Regulateur van Dimçayi gaan. De regulateur is 7.5 km na de afwijking. Nadat u de Regulateur bent gepasseerd bereikt u 500 meter verderop de picknick plaats Göl die u uit kunt proberen. De tafelgjes zijn daar in het water neergezet en men kan daar een verfrissende maaltijd eten, Ook is er rafting en waterskiën in Dimçay.
Dim magarasi (de grot van Dim)
In de grot aanschouwt u een kleurig schouwspel dat op een waterval lijkt. Op de hoogte van 230 meter waar de grot zich bevind heeft men een geweldig mooi panoramisch uitzicht op AIanya en op de vallei van Dim çayi. De grot is in september 1998 geopend voor bezoek. De grot kan men via het plaatsje Kestel bereiken. (11 km vanaf Alanya) Vanuit Kestel moet men nog 6 km binnengaan. Er zijn meer dan genoeg aanwijzingen.
De eetgelegenheid Sultanahmet Köfteci heeft een filiaal geopend bij de ingang van de grot op Seyran Tepe dat een panoramisch uitzicht heeft. Na uw bezoek aan de grotkunt u daar zitten. De grot heeft een lengte van 360 meter; een breedte van 10-15 meter en ligt op een hoogte van 232 meter vanaf het zeepeil. Het is de tweede grootste grot van Turkije. Het hele jaar lang is het elke dag tussen 09.00 -17.00 open voor bezoek. De warmte in de grot is rond de 18 graden. De belichting is uitstekend en de loopplatformen zijn goed gemaakt. De indrukwekkende druipstenen worden
beschermd door ijzerdraad. Het schouwspel dat op een bevroren waterval lijkt is op de derde verdieping van de grot te vinden. In het laatste gedeelte van de grot bevind zich een meer. Er kunnen foto’s worden genomen. Wanneer de elektriciteit uitvalt wordt er een generator in werking gesteld.
Leartes
Leartes is een antieke stad waarvan een gedeelte van de ruines niet is aangetast en in de regio is achtergebleven. 7 Kilometer na de afwijking van Dimçayi, 12 km vanaf het stadscentrum linksaf, in het provinciestadje Mahmutlar na de afwijking 900 m verderop, bevind zich Leartes. De originele antieke stad bevind zich 15 km verderop de weg naar boven (27 km vanaf de stad). Omdat het grootste gedeelte van de weg in slechte toestand verkeerd, kan men alleen met een landrover die weg nemen. De overblijfselen van Leartes liggen op de top van de berg Cebelircis op een hoogte van 900 meter omgeven met afgronden. Er wordt beweerd dat deze overblijfselen toebehoorden aan Rome t. tussen 1 en 3 honderd na Christus. Alhoewel het tot ruines zijn vervallen is het de moeite waard om de kerken, badhuizen, waterreservoirs, huizen, stadion, en theater van Leartes te bezichtigen. De fresco’s van de kerk die in het zuidelijke gedeelte van het stadion liggen zijn oogverblindend.
Syedra
Eén van de belangrijke antieke steden in de buurt van Alanya, die de moeite waard is om te bezichtigen, is Syedra, Eerder adviseerden wij om via het dorp Kargicak naar de antieke stad Syedra te gaan. De weg, die tamelijk verwarrend is en in slechte toestand verkeerd hoeft u niet meer te gebruiken. In plaats van naar het dorp Kargicak te keren, neemt u de weg die regelrecht naar Gazipasa gaat. Ongeveer 2 km verderop (20 km vanaf Alanya) ziet u de wegwijzer naar Syedra. De antieke stad is nu gemakkelijk te vinden, Syedra, ligt 3 km verderop aan de linkerkant van de weg van Alanya-Gazipasa 12 km van die weg bestaat uit asfalt, de resterende 1 km bestaat uit zand en vernauwt.) De overblijfselen van Syedra liggen vanaf de heuvel naar beneden verspreid.
In de omgeving zijn er geldstukken gevonden waaruit blijkt dat Syedra een Romeinse stad was en dat het in 2-3 honderd na Christus een succesvolle periode heeft beleefd. Syedra heeft ook op de Byziantiumse civilisatie zijn sporen achtergelaten. Syedra is onaangetast gebleven en heeft geen enkele restoratie ondergaan. Vanwege de stekels en het onkruid is het moeilijk om Syedra te bewandelen. Draag vooral geen korte broeken, u kan uw voet krassen. Wij raden aan om lange broeken te dragen. Hoe hoger men de heuvel opgaat hoe moiier het uitzicht word. Als U de kant van de zee uitkijkt dan komt u in aanraking met een fantastisch panorama. Rechts in al zijn glorie, Alanya en het kasteel van Alanya, en recht voor u uit de bananentuinen en de Middellandse Zee.
Iotape [Aytap) ruïnes
30 km van Alanya, op de Alanya- Gazipasa verkeersweg onden zich de ruines van de antieke stad lotape. De weg loopt midden tussen de overblijifselen door. Aan de linkerkant van de weg is er een kleine heuvel waarop een kasteel is gebouwd. Aan de rechterkant rondom de baai van een antieke haven bevinden zich ruines. Wees niet verbaasd als u geen wegwijzer van Iotape tegenkomt., want op de verkeersweg is er geen wegwijzer te vinden die naar deze belangrijke stad leid lotape is een Romeinse stad. Koning Antiochus heeft ter herdenking aan zIJn vrouw lotape de stad deze naam gegeven. Als u denkt dat u het aan kunt dan raden wij u aan om als eerste de weg naar het kasteel te beklimmen
Vanuit het kasteel, dat is omgeven met vestigingsmuren kunt u het uitzicht bewonderen. De antieke doorgangsweg, de kerk. en de nekropolische en akropolische overblijfselen bevinden zich rondom het kasteel. Daarna kunt u naar de antieke haven afdalen Vanaf de weg kan men via een paadje van 150 meter naar de baai afdalen Het heeft een klein strandje. In de omgeving zijn er voornamelijk rotsen en stenen. Het is de moeite waard om het koele water in te gaan, vooral als u vermoeid bent. U kunt ook picknicken op het strand Een ideale plaats om een gezellige dag door te brengen ver weg van de drukte van Alanya.
Sinek kasteel -Hamoxaia
Nadat u het strand van Ulas passeert is er rechts een weg die naar het dorp Elikesik leid. De asfaltweg bereikt 7 km verderop het dorp Elikesik. U kunt in het dorp de weg naar het Sinek kasteel-Hamoxaia vragen. Het is beter om er met begeleiding van een gids heen te gaan. Daar kunt u behoefte aan hebben. Men kan het kasteel beklimmen via een zandweg die leid uit het dorp. Als u auto een lage onderkant heelt dan is het niet aan te raden om die weg in te gaan. U kunt ook lopend gaan. De zandweg kom na 2 km uit op de dorpswijk Asarlik. Hier zijn 4-5 huisjes waar de bewoners zich met de veeteelt bezighouden.
500 meter vanaf het laatste huis naar de top bevind zich het Sinek kasteel. Eigenlijk is Hamoxaia een antieke stad dat over een breed terrein verspreid ligt. Maar er is niets met betrekking tot de stad schriftelijk bekend. De naam van het kasteel, Sinek. wordt onder de boeren gebruikt. Er is geen enkele opgraving verricht. Door het onkruid is het moeilijk om tussen de ruines door te wandelen. Maar als u de richting van de zee uitloopt. is het interessant om in de open lucht Alanya te bezichtigen. De boeren zeggen dat ze met helder weer, links ,een groot gedeelte van Gazipasa, en rechts een groot gedeelte tot Manavgat kunnen zien. Wij raden u aan als u denkt dat u de tocht aankunt, deze mysterieuze stad te bezichtigen.
Sarapsahan
U volgt de weg naar de richting van Manavgat. 13 km verderop aan de rechterkant bereikt u de Sarapsahan (een Selçuklu karavaanpaleis). De Sarapsahan ligt gelegen op een terrein van 850m2. Het plafond en muren van de Sarapsahan, die met grote stenen zijn gemaakt, verkeren in goede staat. De Sarapsahan is gebouwd in 1236-1246 door Giyaseddin Keyhusrev, de zoon van Alaaddin Keykubat.
Incekum/Alarahan
22 km vanaf de verkeersweg van Alanya-Antalya ligt de provinciestad Avsallar. Het gebied dat begint met de provinciestad Avsallar en tot de Alara çay uitstrekt, wordt met zijn gouden stranden en naald en pijnbomen die tot de zee afdalen verwijderd van de overige gebieden van Alanya. De toeristenbureaus van Incekum, brengen bij de promotie van deze plaatsen, (in tegenstelling tot de overige gebieden van Alanya) deze afzonderlijke eigenschap naar voren. Het gebied van Incekum is geschikt voor mensen die een rustige vakantie willen beleven en niet van de drukte van het centrum van Alanya houden. In het gebied van Incekum bevinden zich ongeveer 40, drie, vier; en vijf sterren hotels, en er worden er steeds meer bij gebouwd. l4ngs het strand ligt het vol met complexen.
Het strand en het boskamp van Incekum bevinden zich in het midden van het gebied. (24 km vanaf Alanya) Het boskamp en de picknickplaatsen van Incekum liggen verspreid over een breed terrein. De looppaden, kinderspeelplaatsen. picknicktafels. het kampeergebied en het strand voorzien in al uw behoeften. U verblijft in de complexen van de omgeving. Wij raden u aan om ‘s ochtends vroeg op te staan en een boswandeling te maken. Tijdens uw ochtendwandeling, waar u wordt begeleid door vogelgezang en een koor van krekels, wordt u verlost van uw slaperige toestand. Hierop een stevig ontbijt. en u kunt de dag goed beginnen. Als u nog tijd heeft is het aan te raden om op de rotsen aan de kust te wandelen. Op de rotsen, met zijn kleine en grote gaten vol met water; kan men zich bezighouden met de kleine visjes en de kreeften jongen die erin rondzwemmen. Daarna kunt u wat zwemmen in de zee en zonnen op tiet strand waarvan het zand niet aan uw lichaam plakt. Degenen die niet in
de omgeven complexen willen verblijven maar een tent willen opzetten, betalen een bepaald tarief aan de directie van het bosgebied en krijgen een plaats toegewezen. Uw water, elektriciteit en toilet benodigdheden worden gecompenseerd
Alara Han en het kasteel van Alara
Op de weg van Alanya naar Antalya na ongeveer 30 km (7km na Incekum/ kunt u het naambord van Alarahan zien. Na de afwijking volgt u een asfaltweg van 7 km waarna u de Alarahan. die naast de Alara çay ligt, bereikt. De Alara çay is geen doodgewone wetering. Eeuwen lang hebben veel handelaars en reizigers de oevers van deze wetering bereisd. In de Selçuklu periode is de Alara çay door de handelsweg. die de 2 belangrijke steden Konya en Alaiye met elkaar verbond, gevolgd tot aan de Middellandse Zee.
Het Alarahan Karavaanpaleis heeft als laatste verblijfplaats van deze handelsweg. dienst verleend.
De Alarahan. die aan de kant van de wetering was opgezet, werd bezocht door de handelaars en reizigers waar ze uitrustten en waar er werd gegeten en gedronken. De Alarahan is nu gerestoreerd en wordt als winkelcentrum en restaurant gebruikt. De Alarahan was in 1232 door de Selçuklu heerser Alaaddin Keykubat gebouwd met het doel om de reistocht van de handelaars en karavanen veilig en aangenaam te laten verlopen. Ook heeft Alaaddin Keykubat Het kasteel van Alara laten bouwen. Dit kasteel werd gebouwd om de Alarahan te beschermen. Het uizicht op de Alara çay, Alarahan met zijn handelsweg en de heuvel die omsingeld is door kasteel muren, is zeer indrukwekkend. Als het niet te warm is en als u denkt dat u het aankunt dan raden wij u aan om de heuvel te beklimmen waarbij u de muren Volgt Om de kasteelmuren te bereiken moet u door een donkere gang met 120 treden gaan. Wij raden u aan om met één van de gidsen uit de omgeven huisjes op stap te gaan en een zaklamp mee te nemen. De stijle paadjes en de wallen volgend, duurt het ongeveer een uur om de heuvel te beklimmen. U kunt af en toe pauzeren om het geweldige uitzicht te bewonderen. Maar het meest indrukwekkende uitzicht krijgt u bovenop de heuvel te zien. Aan de ene kant de groene dennenbossen, aan de andere kant Alarahan met daarvoor uitstromend de Alara çay. En terwijl u op de heuvel tussen de overblijfselen van badhuizen en landhuizen rondwandelt en aan de ene kant het uitzicht bewonderd, rijst de vraag op in uw hoofd hoe ze op zo’n hoogte een badhuis hebben kunnen bouwen en waar ze het benodigde water ervoor hebben gevonden.
Dit alles is de moeite waard om vermoeid te raken. Maar bewaar een beetje van uw krachten voor de Alara çay. Wanneer u de heuvel afdaalt kunt u het ijskoude water van de Alara çay ingaan. De stroming voert u mee tot waar u het tegen de kou kunt uithouden. A/s u niet goed kunt zwemmen dan moet u in geen geval het water ingaan. Omdat het water erg koud is kan u in een shock raken en dat kan aanleiding geven tot paniek. Na zo’n energievolle dag kunt u iets eten en drinken in het restaurant tegenover het karavaanpaleis Gezeten aan tafels verspreid onder een koepel kunt een maaltijd verorberen van forel, kip en barbecuevlees, De keus is aan u overgelaten. Daarnaast kunt u een koud biertje bestellen. Eet smakelijk.
De waterval van Alara
De beek van Alara stroomt vanuit de Geyikdag (2800 m) en Akdag (2500 m) die twee van de hoogste bergen van het Taurusgebergte zijn. Vanwege de gecompliceerde bouw van het Taurusgebergte stroomt de beek, net zoals veel andere beken ondergronds en stijgt later naar de oppervlakte. Op één van die punten bevindt zich, met een hoogte van 25 meter, de waterval van Alara. De waterval van Alara is één van de geografische schoonheden van de Middelandse zee die nog niet ontdekt is. Om de waterval te bereiken moet u
de weg van Gündogmus, Güzelbag vanuit het noorden van Konakli Alanya volgen. De waterval bevindt zich ongeveer 70 km vanaf Konakli. De laatste 20 km van de weg bestaat uit grond. Het is de moeite waard om prachtige schoonheid van de waterval en de omgeving te bezichtigen.