Darts spelen

Darts  is een populair spel uit het VK. In dit spel gooi je pijlen naar een doel. Afhankelijk van welk veld wordt geraakt, krijg je een ander aantal punten. Het gebruik van de pijlen om de juiste plek te raken vereist veel concentratie, vaardigheid en training.
In het verleden werden darts vooral in de kroeg gespeeld, dus drinken in de vrije tijd. Tegenwoordig spelen sommige mensen darts als beroep en verdienen miljoenen euro’s. Het geld komt uit prijzengeld en uit advertenties. De meest bekende speler is waarschijnlijk Phil Taylor uit Engeland, die al 16 keer wereldkampioen is.
Hoe speel je darts?

De schijf is rond en verdeeld in verschillende velden. In het midden staat de zogenaamde “bullseye”, het “ossenoog”. Als je elkaar daar ontmoet, levert dat 50 punten op. De buitenste velden geven 1 tot 20 punten. Als je de kleine ringen raakt, telt de score dubbel of drievoudig. De hoogste score die je kunt behalen met een worp is 60. Dit gebeurt wanneer je drie keer de ring raakt. Als je dit veld drie keer in een enkele ronde raakt, is het zelfs 180 punten. Dit gebeurt zeer zelden.

Aan het begin bepaal je met hoeveel punten je begint. Het doel is om deze score als eerste op nul te zetten. Elke speler kan drie pijlen per ronde gooien. Bij het gooien van een minimale afstand van ongeveer twee en een halve meter naar de schijf wordt waargenomen. Je ziet het meestal aan een merkteken op de vloer. De gescoorde punten worden afgetrokken van de startpuntscore in elke ronde. De moeilijkheid is dat je uiteindelijk precies op nul moet komen. Als je er uiteindelijk teveel gooit, staat de volgende speler aan de lijn en moet je het opnieuw proberen in de volgende ronde. In de spelvariant “Double Out” moet je een dubbel tot nul bedenken. Als je bijvoorbeeld een restscore van 14 hebt, moet je de ring raken voor de dubbele 7.
Wat is de Darts World Cup?

In tegenstelling tot voetbal heeft de Darts twee wereldfederaties: de British Darts Organisation en de Professional Darts Corporation. De BDO bestaat voornamelijk uit Britse spelers onder contract. Bij het PDC komen spelers uit allerlei landen. Beide verenigingen organiseren elk een Wereldbeker. Het WK PDC is het populairst. Het vindt elk jaar plaats in december in het Alexandra Palace in Londen. De 32 beste spelers op de wereldranglijst worden automatisch opgenomen, andere spelers kunnen zich kwalificeren voor het toernooi.

Het toernooi doorloopt verschillende rondes, waarbij altijd twee spelers het tegen elkaar opnemen. De winnaar blijft komen en de verliezer wordt uitgeschakeld. Aan het einde spelen de twee overgebleven spelers een finale. In het proces is de wereldkampioen bepaald. Dit krijgt een prijs van ongeveer twee miljoen euro.