Darts

Bij dit spel worden pijltjes -de darts -naar een ronde schijf geworpen die verdeeld is in een aantal vakken, welke verschillende puntenaantallen zijn toegekend. Het gaat erom het begintotaal (meestal 301, 501 of 1001 punten) terug te brengen tot precies nul. Officieel behoort de werper 8 ft (= zo’n 2,40 m) van de schijf verwijderd te staan. Het middelpunt van de schijf moet zich op een hoogte van ongeveer 1,75 m van de grond bevinden. De schijf wordt zó opgehangen dat het cijfer 20 altijd recht bóven of recht onder de roos zit. De score wordt bijgehouden op een duidelijk schoolbord waarop met krijt de puntenaantallen vermeld worden.

De schijt en de puntentelling

De schijf -ook wel het dartbord genoemd -heeft een doorsnede van 1 ft 6 in (= ruim 45 cm). Langs de rand staan getallen die het aantal gescoorde punten aangeven, die u in de diverse sectoren kunt behalen. Wanneer u in de roos gooit krijgt u 50 punten; in de ring direct om de roos scoort 25 punten. Krijgt u uw pijltje in de binnenste smalle ring dan moet u het gescoorde puntental verdrievoudigen; werpt u in de buitenste smalle ring, dan worden de punten verdubbeld.

Wanneer een speler op het einde van het spel met een worp óver nul heengaat, blijft zijn puntenaantal staan, en moet hij net zo lang gooien totdat hij precies op nul staat. Hij is dan winnaar, als tenminste geen ander in de eventuele gelijkmakende beurt ook op nul komt.

Geef een reactie