De beste methode om steeds eerlijk fruit te hebben

fruitenNeem voor deze methode, waarbij :let in te maken fruit gesteriliseerd Nordt, altijd vers, rijp fruit van hoge kwaliteit. Alle soorten vruchten zijn geschikt om in flessen te worden ingemaakt. Bessen moet u van de steeltjes ritsen en goed wassen in koud water. Snijd de steeltjes en kroontjes van kruisbessen. Schoongemaakte rabarber in stukken van gelijke lengte snijden. Maak appelen, peren en kweeperen schoon (verwijder dus schil en klokhuis) en snijd ze in stukken of plakken. Abrikozen en perziken schillen, halveren en de pit verwijderen. Pruimen worden meestal heel gelaten.

Suikersiroop
U kunt fruit in water inmaken, maar een suikersiroop houdt de kleur goed en verbetert de smaak. Gebruik 250 g suiker per liter water. Vul gesteriliseerde weckflessen met het schoongemaakte fruit. Druk de vruchten stevig aan, zonder ze echter te beschadigen. Giet er de suikersiroop overheen, en sluit de flessen goed met schroef-of klemdeksels.

Schroefdeksels niet helemaal vast draaien. De lucht moet tijdens het steriliseren kunnen ontsnappen. Flessen met klemdeksels zijn meerdere malen te gebruiken, u moet dan wel steeds nieuwe rubberringen gebruiken.

Steriliseren
Het steriliseren gebeurt in een waterbad. U hebt een thermometer nodig. Zet de flessen in een grote pan op een rooster en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Giet zoveel water in de pan dat het gelijk staat met de suikersiroop in de flessen. Breng het water heel langzaam aan de kook: na één uur moet de temperatuur 54°C zijn, na 1 uur moet de vereiste temperatuur bereikt zijn. Dat is voor zacht fruit en appelplakjes 73 °C (10 minuten op deze temperatuur houden); voor ander fruit, m.u.v. vijgen en peren 82 °C (15 minuten); en voor vijgen en peren 87 °C (30 minuten).