De grote chinees muur

The Great Wall of China bevindt zich in China. De Chinezen noemen het de “Tienduizend-mijl-lange muur”. Het diende om het land te beschermen tegen de mensen die verder naar het noorden woonden. Het begon in de 7e eeuw voor Christus, meer dan 2600 jaar geleden. Maar het meeste van wat je vandaag ziet, is slechts ongeveer 400 tot 700 jaar oud.

De muur is gemaakt van steen, bakstenen, klei, hout en andere. Het is meer dan 21.000 kilometer lang. Dit is langer dan de drie langste rivieren ter wereld samen. Het meeste is echter verlopen. Met tussenpozen heeft de muur torens waar soldaten altijd opletten voor vijanden. Op de brede muur kon je snel naar de plek rennen waar vijanden aanvielen. Genghis Khan en andere veroveraars konden de Grote Muur zonder grote problemen overwinnen.

Tegenwoordig bezoeken veel toeristen de Chinese muur en betalen ze toegang. In 1987 verklaarde UNESCO dat deze muur ook een werelderfgoed is. Toch zijn veel banen er slecht aan toe. UNESCO zet zich in voor unieke gebouwen die moeten worden beschermd.

Sommige mensen beweren dat je de muur vanuit de ruimte kunt zien. Spacemen hebben verklaard dat ze hen niet konden zien, althans niet met het blote oog. Daar is ze te smal voor.