De historische stad Troy

Troy is een stad die voorkomt in een verhaal van Homer. Homer was een Griekse dichter die ongeveer 2700 jaar geleden leefde. Hij beschreef een oorlog tussen Grieken en de inwoners van Troje, een rijke en krachtige stad.

Meer precies, de stad heette “Ilios” in Homer, Troy was het gebied daar. Dat is de reden waarom het verhaal van Homerus “Ilias” wordt genoemd. Het verhaal eindigt met de Grieken die eindelijk winnen na tien jaar. De stad werd verbrand.

Tot op de dag van vandaag kan men niet met zekerheid zeggen waar Troje was. In 1870 groef de Duitser Heinrich Schliemann voor het eerst op de heuvel Hisarlik. Dit bevindt zich in het huidige Turkije, in de buurt van de Egeïsche Zee. Aan de andere kant van deze zee ligt Griekenland.

Schliemann en andere archeologen vonden sporen op de heuvel die vroeger een stad huisden: van het 5e millennium voor Christus tot de 5e eeuw na Christus. Van tijd tot tijd werd de stad verwoest en herbouwd. Er zijn dus verschillende lagen.

De meeste wetenschappers geloven tegenwoordig dat Homer’s Troje inderdaad op de heuvel Hisarlik was. Maar ze zijn het niet eens over welke van de lagen dat was. Bovendien maken ze ruzie over hoe groot en belangrijk de stad echt was en of de oorlog van de “Ilias” echt bestond. Vandaag kunt u de ruïnes bezoeken, deze bevinden zich in de buurt van de Turkse stad Çanakkale.