De voeding van het kind

Tegenwoordig is in ons land de voeding voor kinderen eigenlijk geen probleem meer. Er zijn bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het samenstellen van voeding voor baby’s en kleuters. Daarnaast beschikken we over talloze bureaus, die we ‘consultatiebureaus’ noemen. Daar krijgen de moeders de vereiste informatie over de samenstelling van de kindermaaliijden. Toch heeft ook de moeder uit de vorige eeuw haar problemen met de voeding van kinderen moeten oplossen. Vele moeders dachten vroeger, dat de gezondheid door de mond verkregen werd. Dat betekende dus veel eten voor de kinderen. Trouwens, het zijn niet alleen deze moeders. Ook nu nog geldt een bolle toet voor sommige moeders als een teken van gezondheid. Maar laten we eens bekijken op welke manier het voedsel samengesteld moet worden.

Het groeiend organisme van een kinderlichaam heeft bouwstoffen nodig voor de ontwikkeling en de vorming van de weefsels.
Kinderen hebben een veelzijdige voeding nodig.
De voeding van kinderen zal vooral de drie volgende voedingsstoffen moeten bevatten:

– eiwitten, als bouwstoffen voor alle organen en weefsels;
– zouten, die vooral onontbeerlijk zijn voor de opbouw van de botten en de groei van de tanden;
– vitaminen.

De stoffen die vooral een opbouwende functie hebben zijn de eiwitten. De afbeelding boven toont de voedingsmiddelen waar ze het meest in voorkomen.
Dat zijn: vlees (van zoogdieren, vogels en vissen), eieren, melk en melkprpdukten (kaas, boter) en peulvruchten (bonen, erwten, tuinbonen).
In mindere mate komen eiwitten ook voor in brood en meelspijzen.
Dit zijn dan een aantal richtlijnen die natuurlijk met een bepaalde dosis gezond verstand gevolgd moeten worden. Vooral met betrekking tot het gebruik van vlees en eieren is een zekere matigheid aan te bevelen.
Maar in ieder geval zijn voedingsmiddelen die eiwitten bevatten onontbeerlijk voor het opgroeiende kind.

DE ZOUTEN
De meest noodzakelijke zouten (of mineralen) voor het opgroeiende kind zijn: kalk, fosfor enijzer.
Kalk zit in kaas, melk, rijst en eieren.
Fosfor komt voor in kaas, boontjes, doperwtjes en vis.
Uzer ten slotte komt voor in lever, spinazie, boontjes, doperwten, gerst en eieren.

DE VITAMINEN
We hebben het al gehad over de vitaminen en het enorme belang ervan voor het lichaam. Het is van belang te vermelden dat de vitaminen onder andere het juiste verbruik van de eiwitten regelen.
Vitaminen komen onder andere voor in ongebraden boter, groenten (vooral rauw), fruit en vruchtesap en eieren.