deeg voor koekjes

Voor zo’n 35 koekjes hebt u nodig: 200 g bloem, 150 g koude boter, 100 g gezeefde basterdsuiker, zout, vanillesuiker of geraspte citroenschil.

Zeef de bloem en de basterdsuiker in een kom en doe er de boter bij, en het zout en de vanillesuiker of citroenschil. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes, en kneed met koele handen alles snel tot een soepel deeg. Vorm er dan een bal van en laat zo nodig het deeg in een afgedekte kom ongeveer een uur op een koele plaats opstijven.

Moet het deeg worden uitgerold, om er bijvoorbeeld met een vormpje koekjes uit te steken, dan kan tijdens het kneden het beste ~ eetl. vocht (water, melk of losgeklopt ei) worden toegevoegd. U kunt het deeg dan veel gemakkelijker uitrollen. De koekjes bakt u in een voorverwarmde oven op 150 à 175 ‘C (ovenstand 2 à 3).

Speculaasjes
Voor zo’ n 30 speculaasjes hebt u nodig: 150 g bloem, % theel. bakpoeder, g harde boter, g bruine basterdsuiker, g speculaaskruiden, eierdooier, mespunt zout, 50 g amandelen (gesnipperd), rijstebloem of aardappelmeel.

Zeef de bloem met het bakpoeder in een kom. Voeg boter, basterdsuiker, kruiden, eierdooier, amandelen en zout toe en kneed hiervan een deeg zoals hierboven beschreven. Laat het deeg zeker een uur rusten. Beboter dan de bakplaat van de oven. Daarna kunt u op een van de volgende manieren uw speculaasjes vormen.

Bestuif een speculaasplank met rijstebloem of aardappelmeel en borstel dit goed met een zacht kwastje in de uitsnijdingen. Druk het deeg stevig in deze uithollingen en snijd het overtollige deeg weg. Klop dan de deegvormpjes met een korte slag op de bakplaat, veeg eventueel aanhangend bloem of aardappelmeel weg.

Bestuif aanrecht en deegrol met bloem. Rol het deeg dan tot een lap van zo’n cm dikte. Steek hieruit met een vormpje deegflguurtjes die u met een mesje bewerkt. Leg ze op de bakplaat.

De bakplaat gaat dan in het midden van de voorverwarmde oven (150 à175 Cofstand2à3).Bakdespeculaasjes in 15 à 25 minuten. Neem de speculaasjes dan na een paar minuten van de bakplaat en laat ze goed afkoelen.