Dekbed – Onderhoud en reparatie

De hoes van een dekbed moet bestaan uit een weefsel dat lucht doorlaat zoals fijn, dicht geweven katoen of katoen gemengd met polyester.

Reinigen
Of het dekbed nu wordt gewassen of chemisch gereinigd, kijk het tevoren na -stik open naden en losse steken dicht. Raadpleeg de wasvoorschriften: niet elk dekbed kunt u zelf wassen, bijvoorbeeld donzen dekbedden niet. Voor tips over chemisch reinigen.
Was dekbedden met de hand of in een wasmachine met een extra grote inhoud. Kies het programma voor wol, gebruik de helft van de normale hoeveelheid waspoeder en doe er een paar gladde ballen bij, om lucht in de vulling te brengen.

Zet een wasdroger voor dekbedden in de laagste stand, al duurt het drogen dan wel drie, vier uur. Zet de machine af en toe uit, anders wordt het dekbed te warm. Maak dan ook de vulling los. Ballen in de droger helpen de vulling gelijkmatig te verdelen.

Bijvullen
De wijze waarop een dekbed is doorgestikt bepaalt of een dungeworden donzen dekbed gemakkelijk kan worden bijgevuld. Zorg voor een goede verdeling van het dons.

Scheuren repareren
Zoom een scheur dicht met een dunne naald en draad, stik daarna met de hand een lapje over de scheur.