Dementie

Dementie ontwikkelt zich in samenhang met het proces van ouder worden. De verschijnselen verschillen sterk: verwarring; gebrek aan initiatief en verlies van belangstelling; verlies van het gevoel voor tijd; vergeten van namen; verlies van geheugen over recente gebeurtenissen; verslechtering van het vermogen om dagelijkse dingen te doen; niet in staat zijn een gesprek te voeren.

Bij lichte dementie kan met huishoudelijke hulp de patiënt thuis blijven. Er moet gelet worden op mogelijke onveilige omstandigheden, bijv. open vuur (liever elektrisch koken dan op gas). Regelmatig bezoek van familie of buren is nodig. Bij het winkelen en het regelen van geldzaken moet hulp geboden worden.

Als de dementie ernstig wordt en sociale problemen ontstaan, moet men een arts raadplegen. Uit therapeutische en sociale overwegingen houdt men de patiënt zo lang mogelijk thuis, maar als dit niet meer gaat, is tijdelijke of permanente opname in een psychiatrische en lof geriatrische inrichting nodig.

Een dementiepatiënt vraagt veel geduld en begrip; bedenk dat het dikwijls lastige gedrag niet een opzettelijke poging is om anderen te ergeren ofte frustreren.