Diarree – Oorzaken en behandeling

Als een eenvoudige diarree niet veroorzaakt wordt door een ernstige ziekte kunnen er vele verschillende oorzaken zijn. Het kan een virusof bacterie-infectie zijn die na een paar dagen over is. Aanvallen, gepaard gaande met misselijkheid en braken, kunnen veroorzaakt worden door bedorven voedsel of drinken. Als men tijdens een korte periode last heeft van een milde vorm van diarree kan dit komen door onverstandig eten of drinken. Het kan ook een gevolg zijn van stress. Bij telkens terugkerende aanvallen kan men denken aan een allergie.

Waarschuw een dokter als de aanval langer dan drie dagen duurt, als er bloed in de ontlasting zit of als men koorts heeft en moet braken.

Kinderen
Laat altijd de dokter komen als een baby te lang last heeft van diarree vooral omdat hier snel sprake kan zijn van uitdroging. Controleer zelf eerst of er geen darmprikkelende stoffen in het voedsel zitten. Wat eet u als u de baby zelf voedt? Van sterk gekruid voedsel zoals pepers, kerrie, uien, tomaten en rabarber krijgen sommige kinderen diarree. Bij een aanval moet de normale voeding helemaal vervallen en geeft u een baby 8 tot 10 uur lang uitsluitend thee met wat zout en druivesuiker. Daarna geeft u hem een zogenaamde geneeskrachtige voeding. Dit is een volgens speciaal recept samengestelde kanten-klaar voedsel dat de darmen van de baby ontziet. Als aanvulling kunt u fijn geraspte appel geven en wortelsap met wat zout. Laat het kind veel drinken. Voor grotere kinderen geldt, behalve veel vocht, een eiwitrijk dieet met weinig gistende bestanddelen, dat wil zeggen, druivesuiker in plaats van rietsuiker, beschuit in plaats van brood en magere melk. Laat de patiënt ten slotte langzaam weer op gewone voeding overgaan. Wees extra voorzichtig met de hygiëne.

In het buitenland
Diarree op reis wordt vaak veroorzaakt door het nuttigen van ongekookt voedsel of verontreinigd water. Was en schil het fruit uit voorzorg, kook de groenten en drink alleen gekookt of gebotteld water. Vraag uw dokter om advies en eventuele medicijnen voordat u naar verre, tropische landen gaat.