Dominospel

Alles over Domino (o.a. spel instructies)

Volgens de overlevering werd Dominospel vroeger veel in kloosters gespeeld. Nu is het een onschuldig gezelschapsspel voor 2 tot 6 personen. Het wordt gespeeld met de bekende dominostenen, 28 stuks: 7 dubbele, van 0-0 tot 6-6, en 21 stenen, genummerd van 0-1 tot 5-6. Er bestaan ook spellen met meer stenen, bijvoorbeeld het in Amerika populaire spel met 91 stenen (met dubbel-12).Doel van het spel:

Domino is een spel dat wordt gespeeld met speciale stenen. Als alternatief wordt een steen op een van de twee uiteinden van de ketting  geplaatst, waarbij de nummers op de aangrenzende helften van beide stenen gelijk moeten zijn. De speler die als eerste zijn stenen liet vallen, heeft een ronde gewonnen. Er worden 4 rondes gespeeld. De speler met de minste strafpunten wint het spel.

Aan het begin van elke ronde wordt 1 willekeurig getrokken steen met de afbeelding naar boven in het midden geplaatst. Dit is de startsteen, hoewel dit geen steen is met tweemaal hetzelfde aantal punten

Speelwijze Dominospel:
De stenen liggen ondersteboven op tafel en elke speler (2 tot 6) neemt een gelijke hoeveelheid stenen (bij 2 of 3 spelers ieder 7, bij 4 spelers 6, bij 5 spelers 5 en bij 6 spelers 4 stenen).

Degene die begint is de speler van wie de allereerst gepakte steen het hoogste aantal ogen heeft, of de speler die na het uitdelen de hoogste dubbele heeft. Daarna begint het aanleggen.

Wanneer een speler niet kan aanleggen, zijn er 2 mogelijkheden:

a) passen, dat wil zeggen een beurt overslaan;
b) stenen bijpakken (zolang er voorraad is natuurlijk) totdat men een passende steen heeft. In het laatste geval is het beter wat minder stenen dan hierboven is aangegeven in het begin te verdelen.

Winnaar is degene die het eerst al zijn stenen kwijt is. Het kan gebeuren dat op een bepaald moment geen enkele speler kan aanleggen, dan draait iedereen zijn stenen en wie het minste aantal ogen heeft, is winnaar.

De game wordt gespeeld met 28 verschillende dominostenen zoals onder wordt getoond.

Voorbeeld begin domino spel:

Voorbeeld einde spel:

Dominospel uitleg video:

Geef een reactie