Douchegordijnen zelf maken

Uiteraard moeten douchegordijnen uit waterdicht materiaal bestaan: uit plastic of uit waterdicht textiel. Wie een gordijn van textiel verkiest boven plastic moet de stof tevoren wassen textiel krimpt nogal eens. Vraag advies bij de aanschaf. Meet hoeveel stof voor de gordijnen nodig is. De lengtemaat is de hoogte van de stang waaraan het gordijn wordt opgehangen tot aan de vloer, plus 20 cm voor zomen. De breedtemaat is de lengte van de stang, vermenigvuldig dit getal met 1,5 voor plooien en naden. Koop van een stof met een ingewikkeld patroon een extra baan materiaal om te zorgen dat de patronen op elkaar aansluiten. In de ijzerwinkel zijn speciale haken en ogen te koop voor douchegordijnen. Zorg voor voldoende haken, in het gordijn moet om de 15 cm een haak zitten.

Zet de banen eerst in de lengte aan elkaar, maak er dan zomen in. een 5 cm brede versteviging in de bovenste zoom, waarin de haken en ogen komen. Zet eerst haken aan beide uiteinden, en werk dan naar binnen toe.

Een douchegordijn wassen
Was douchegordijnen in de badkuip, in lauwwarm water met waspoeder. Doe een kopje azijn in het laatste spoelwater om het gordijn soepel te houden. Als het gordijn schimmelig is geworden, spons het dan voor het wassen af met een oplossing van 1 deel bleekmiddel op 8 delen water of (bij stof die niet tegen bleken is bestand) met sterke soda-oplossing.