Dressings – Voor overheerlijke salades

Dressings en slasauzen zijn vandaag de dag te kust en te keur te koop. Het is echter natuurlijk veel leuker zelf een smaakgevend sausje voor uw salade te bereiden. U kunt het dan net zo vet of net zo gezond maken als u maar wilt.

Erg veel slasauzen zijn bereid op basis van (zelf gemaakte) mayonaise. denken valt hierbij aan ravigottesaus, remouladesaus, àiolisaus, mierikswortelsaus en dergelijke.

Mayonaisedressing
We geven hier een algemeen recept voor een mayonaisedressing zonder verdere toevoegingen, maar naar eigen smaak kunt u natuurlijk altijd smaakgevende ingrediënten toevoegen. Denkt u er wel om dat wanneer u een dressing als deze gebruikt voor een samengestelde salade, hij zo’n 10 minuten moet kunnen intrekken.

U hebt nodig: 6 eetl. mayonaise, eetl. citroensap, zout, versgemalen peper, eetl. tomatenketchup.

Doe alle genoemde ingrediënten in een kom en meng ze totdat weer een glad geheel is ontstaan. Eventueel nog wat zout en peper toevoegen.

Yoghurtdressing
Een voorbeeld van een iets minder vette dressing. In plaats van yoghurt kan ook kwark of zure room gebruikt worden.

Nodig is: 6 eetl. (Bulgaarse) yoghurt, eetl. citroensap, ~ theel. zout, versgemalen peper, eetl. verse, gehakte tuinkruiden, een mespuntje suiker.
Doe alles in een kom en klop het goed door elkaar. Giet de dressing dan voorzichtig over de sla en meng het vlak voor consumptie aan tafel licht dooreen.