Eczeem behandeling

Eczeem is een verzamelnaam voor jeukende, gedeeltelijk huilende ontsteking van de bovenste laag van de huid.

Het is te wijten aan direct contact met huidirriterende (bijv. Zeep, desinfectiemiddelen of te veel water) of allergische stoffen (bijv. Reinigingsmiddelen, parfums, nikkel). In het speciale geval van atopische dermatitis is de trigger van de huidreactie een overmatige reactie van het immuunsysteem die afkomstig is van het lichaam zelf. De uitslag kan acuut of chronisch zijn en is niet besmettelijk.

Na een paar dagen geneest het eczeem spontaan. Om de genezing te versnellen, kan de arts ontstekingsremmende zalven en antihistaminica voorschrijven als de jeuk ernstig is.

 Hoe vaak komt eczeem voor?

Eczeem is een van de meest voorkomende huidziekten. Ongeveer elke vijfde persoon heeft zo’n ontstekingsreactie op de huid. De kans op eczeem in de loop van het leven is bijna 100%.

In de kindertijd komt vooral een speciale vorm van eczeem veel voor: atopische dermatitis, beter bekend als atopische dermatitis.

Oorzaken / symptomen / verloop van eczeem

Als de bovenste laag van de huid wordt beschadigd, bijvoorbeeld door een giftige of allergene stof, reageert het lichaam met een ontsteking van het aangetaste deel van de huid, het eczeem. Het woord “eczeem” komt van het Grieks en betekent “zwellen” of “koken”. Hetzelfde gebeurt op onze huid. De ontwikkeling van eczeem vindt plaats in verschillende opeenvolgende fasen:

1e fase: na contact met de huidbeschadigende stof treedt een oververhitte, zeer jeukende roodheid op, die sterk is beperkt

2e fase: In geval van milde reacties kan de genezing met afschilfering van de bovenste huidlaag al plaatsvinden. Bij ernstiger eczeem gaat het echter om blaarvorming. De bellen zijn ongeveer zo groot als een speldenknop en zijn gevuld met heldere vloeistof. De getroffen gebieden jeuken en branden. Als de bubbels worden bekrast, begint de huid nat te worden.

Fase 3: Na het barsten, kroop het huidgebied. Na een paar dagen is de jeuk voorbij en begint het in een spontane genezing met afschilfering van de bovenste huidlaag.

Als het vaker voorkomt bij het contact met de ontstekingsstof, kunt u een chronisch beloop gebruiken met droge, schilferige, jeukende huidgebieden.

Eczeem kan worden onderverdeeld in twee categorieën:

– Contacteczeem: ze komen het meest voor en worden veroorzaakt door irriterende stoffen, zoals Detergentia en oplosmiddelen, of door allergene agentia (bijv. Nikkel, textielkleurstoffen, conserveermiddelen), die de huid van buitenaf aantasten. Als contact met de huidirriterende stof voortaan wordt vermeden, geneest de lokale dermatitis snel en verschijnt deze niet meer.

– Eczeem gerelateerd aan het immuunsysteem: ze zijn te wijten aan een overmatige immuunrespons van het lichaam. Dit omvat eczeem. Dit is een vaak chronische vorm van eczeem. De huidziekte ontwikkelt zich meestal bij zuigelingen en jonge kinderen en vervalt vaak met de puberteit. Slechts zelden worden volwassenen getroffen. Typisch is het gelijktijdig optreden van allergieën voor voedsel (melk, ei, soja, tarwe, vis, noten), huisstof, plantenpollen en huisdieren.

Kenmerkend is een langzaam bewegend parcours met verbetering in de lente en zomer en slechte fasen tijdens het koude seizoen. Familiale accumulatie is duidelijk in 60% van de gevallen.

De oorzaak van terugkerende dermatitis is een disfunctie van de huidbarrière die door het lichaam wordt veroorzaakt. Allergiauslösende-stoffen kunnen daardoor gemakkelijk door de vaak droge huid dringen en leiden tot een overmatige immuunrespons. Dit wordt veroorzaakt door zeer verschillende, meestal onschadelijke stimuli zoals door stress veroorzaakt zweten, heet baden, wol of stof in de aangedane en leiden vervolgens tot een acute episode van jeukende uitslag.

Diagnose van eczeem

De diagnose wordt gesteld door de dermatoloog of de huisarts via een analyse van de huid of het ontstoken gebied van de huid. Roodheid met mogelijk sijpelende blaarvorming is een uniek uiterlijk voor eczeem.

Maar het is ook belangrijk voor de arts om te weten wat de huidreactie heeft veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om precies te beschrijven met welke stoffen u eerder in aanraking bent geweest en of het een terugkerende uitslag is. Als er een vermoeden van atopische dermatitis bestaat, zal de arts een allergietest en een bloedtest regelen.

Therapie met een eczeem

De belangrijkste actie bij de behandeling van eczeem is om te verduidelijken of een specifieke oorzaak, b.v. er is een contactallergie aanwezig. Als dit kan worden bewezen door een allergietest, is het vermijden van het allergeen de belangrijkste therapie. Als het hernieuwde contact mislukt, geneest het eczeem vanzelf.

Om jeuk bij contactdermatitis te verlichten en de genezing te versnellen, kan de arts ook een milde ontstekingsremmende cortisoncrème voorschrijven.

Bij atopische dermatitis: acute relapses worden behandeld met cortison en andere ontstekingsremmende zalven. De belangrijkste maatregel is een permanente huidverzorging om de natuurlijke beschermende functie van de huid te versterken en de volgende stuwkracht te voorkomen. Voor dit doel zijn er speciale hydraterende crèmes en oliebaden in apotheken, die voorkomen dat de huid uitdroogt.

Eczeem: wat kan de getroffen persoon zelf doen?

Om de huidbeschadigende stoffen te voorkomen, moet u observeren door welke stimulans het eczeem zou kunnen zijn veroorzaakt. Het kan nuttig zijn om een ​​dagboek bij te houden waarin u invoert, wanneer u huidreacties moet gebruiken en wat u eerder hebt aangeraakt.

Zoek naar basis huidverzorging voor atopische dermatitis. Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen uitdroging, omdat het bovendien de barrièrefunctie verzwakt. Oliebaden en speciale crèmes kunnen helpen. Bespreek dit met uw arts.