Een druppende kraan repareren

Lekkende kranen horen niet alleen tot de dingen die de meeste mensen irriteren, maar het steeds op een badkuip of wasbak druppelende water laat ook moeilijk weg te werken sporen na.

Om een lekkende waterkraan te kunnen repareren, moet u eerst weten hoe hij eigenlijk werkt. Het in onze tekening getoonde systeem is bij eenvoudige waterkranen en armaturen voor bad en aanrecht altijd hetzelfde. Een uitzondering hierop zijn armaturen met ingebouwde mengkraan of een mengkraan met thermostaat. Die hebben een gecompliceerde bouw, waarmee u zich als leek maar liever niet moet bemoeien. U kunt dan meer beschadigen dan herstellen. Wanneer een waterkraan drupt, moet men eerst uitzoeken waar het water uitkomt. Gebeurt dit bij de pakkingbus, draai die dan aan. Helpt dat niet, dan moet de O-ring in het bovenstuk worden vernieuwd. Hiervoor moet de hoofdkraan worden afgesloten. Ook tussen het bovenstuk en de armatuur kan water lekken. Dicht dit lek door het hele kraanbovenstuk aan te draaien. Helpt dat niet, dan moet hier een nieuwe pakking worden aangebracht.

Drupt het water direct uit de uitloop, dan ligt het aan de klep (leertje). Om dit te verhelpen moet eerst het bovenstuk worden losgeschroefd. De klep is aan het ondereinde van de spil met een schroef of een veer bevestigd. Bij muurkranen met zwenkarm treden gemakkelijk lekken bij de arm op.

Moderne kranen hebben een perlator, die lucht aan het uitstromende water toevoegt.
Legt men de onderdelen in een kalkoplossend middel, dan werkt de perlator weer perfect.
De pakkingbus kan worden aangedraaid, wanneer de kraan lekt. Bij moderne kranen ontbreekt deze bus.

Het bovenstuk van de kraan wordt hier afgedicht. Komt hier water uit, dan kan het hele bovenstuk worden aangedraaid.