Een elektrische decoupeerzaag

Dwing de zaag niet sneller vooruit dan de tanden kunnen bijhouden. Kies voor elk karwei het juiste zaagblad; hoe dunner het blad hoe scherper de bocht die het kan maken; hoe fijner de verlanding hoe gaver de zaagsnede (en hoe langzamer de zaagwerking).

Bij het zagen van bochten kan de geleider zelden worden gebruikt. Klem het werkstuk, met de buitenkant naar beneden, goed vast en let erop, dat de zaag aan de onderzijde de ruimte heeft. In de meeste gevallen zal het werkstuk meerdere keren in een nieuwe positie moeten worden vastgezet. Ga recht boven het werkstuk staan en houd het oog gericht op de zaaglijn juist voor het blad.

Een stationaire cirkelzaag (of een handcirkelzaag met zaagtafelhulpstuk) zaagt in neerwaartse richting; het werkstuk wordt dus vastgeklemd met de goede kant naar boven. Bevestig het zaagblad zo, dat slechts twee tanden door de bovenkant van het hout komen. Voer het werkstuk altijd in regen de draairichting van het zaagblad; tanden moeten naar u toekomen. Laat lange stukken hout, die over de tafelrand heenkomen, ondersteunen door een helper. Gebruik de langsgeleider om met de draad mee en de verstekgeleider om tegen de draad in te zagen. Gebruik nooit beide geleiders tegelijkertijd.

Maak voor het zagen van smalle of dunne werkstukken een veerplank. Dat is een plank waarin aan één zijde 25 cm lange spleten zijn gezaagd op onderlinge afstanden van 6,5 mm, en die vervolgens aan de voorzijde is afgezaagd onder een hoek van 00.. Klem de veerplank op de zaagtafel of de langsgeleider, zodat het schuin afgezaagde gedeelte het w~rkstuk kan vastklemmen. Gebruik een aanduwhout om het werkstuk langs de zaag te voeren.

Als een smal werkstuk rechtop langs de zaag moet worden gevoerd, klem dan een brede verlengplank als steun tegen de langsgeleider.
Maak voor een zaagklus waar precisie bij komt kijken, bijvoorbeeld bij het zagen van een pen aan het eind van een plank, eerst een mal waar het werkstuk precies in past. Voer de mal en het werkstuk samen langs de zaag.
Een radiaalof afkortzaagmachine zaagt eveneens in neerwaartse richting. Van alle elektrische zaagmachines is dit type de gevaarlijkste. Schakel het apparaat pas in nadat alle instellingen zijn gemaakt en alle vastzetknoppen stevig zijn aangedraaid. Houd het werkstuk stevig tegen de geleider en trek het zaagblad er langs. Een afkortzaagInachine is, dank zij een aantal hulpstukken, ook geschikt voor frezen, boren, schuren, etcetera.