Een schoorsteenveger nodig?

Een schoorsteenveger zorgt voor de veiligheid van kachels. Als je dit beroep wilt uitoefenen, moet je drie jaar studeren voor het examen. Schoorsteenvegers worden in sommige landen beschouwd als geluksbrengers omdat ze veiligheid bieden en dus schade voorkomen.

Controleer de schoorsteenveger om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke uitlaatgassen ontsnappen en reinig schoorstenen om schoorsteenbrand te voorkomen. Omdat in de rook die door de schoorsteen wordt afgevoerd roet is, kleine vuildeeltjes koolstof. Roet loopt soms vast aan de binnenkant van de schoorsteen. Dit maakt het smaller in de schoorsteen, zodat de rook slechter trekt. Bij hitte kan dit roet gemakkelijk ontbranden – het creëert een vuur . Schoorsteenvegers verwijderen het roet, vaak met een ronde borstel die aan een draad hangt.

Vroeger was er vaker een brand in de steden. Toen een huis in brand ging, brandden ook veel andere huizen af. Om dit zeldzamer te laten gebeuren, hebben de steden en later de landen regels opgesteld: schietorders. Dienovereenkomstig zijn steden verdeeld in vegende districten waarin een schoorsteenveger rechts zorgt.