eerste hulp voor Huisdieren

Waar u om moet denken bij gewonde huisdieren
Wanneer u te maken krijgt met een gewond huisdier, moet u bij de benadering van het dier, om eerste hulp te verlenen, een aantal grondregels in acht nemen.

-Benader het gewonde dier zelfverzekerd, rustig en vriendelijk. Noem een paar keer zijn naam, als u die kent, en laat hem eventueel aan de rug van uw tot vuist gebalde hand ruiken.
– Pas op dat de patiënt niet nog meer verwondingen oploopt.
– Pak hem zodanig vast, dat hij zichzelf niet kan verwonden.
– Bescherm ook uzelf tegen verwondingen die het dier u zou kunnen toebrengen.
– Plaats het gewonde dier als het kan in een afwijkende situatie (bijvoorbeeld op tafel in plaats van op de grond); het onbekende maakt de patiënt wat onzeker en daardoor vaak coöperatiever en gemakkelijker te behandelen.
In de meeste gevallen zult u als eerste hulpverlener tegenover een patiënt komen te staan, die op dat moment zeker geen oog heeft voor uw goede bedoelingen. Het gewonde dier heeft pijn!, is erg geschrokken en bang, en begrijpt niets van de pijn. Het dier zal dus nauwelijks iemand meer vertrouwen; het zal zijn natuurlijke instinct volgen, en vluchten, of zich verbergen. Wanneer hem dit niet lukt, zal het dier naar iedereen die hem wil benaderen een uitval doen.

Als u dit gedrag een beetje begrijpt, wordt het gemakkelijker voor u te voorkomen dat het dier nog meer pijn lijdt of dat er andere (persoonlijke) ongelukken gebeuren.

Het is in de meeste gevallen raadzaam als het mogelijk is, na het verlenen van eerste hulp -zo snel mogelijk met het gewonde dier naar de dierenarts te gaan. Uw belangrijkste taak tussen eerste hulp en het bezoek aan de arts is, uw huisdier zo goed mogelijk te troosten en te kalmeren.

Bij de meeste huisdieren zal het niet nodig zijn, maar voor alle zekerheid is het soms nuttig een hond, of soms ook een kat, een muilband om te doen. U doet hem hier totaal geen pijn mee. Vaak wordt een hond ook wat handelbaarder, omdat hij waarschijnlijk het gevoel heeft ‘buiten gevecht gesteld te zijn’ door de muilband. Neem een stevige reep stof of een zwachtel van ongeveer 1 meter lang. Leg er een lus in, of wikkel de band gewoon om de snuit van het dier. Draai de band een paar maal om de snuit en bind de uiteinden met een strik achter de oren goed vast. Het is altijd verstandig hierbij geruststellend tegen uw patiënt te praten.