Eetlust – Te veel of te weinig: in beide gevallen bedreigend

Er bestaat verschil tussen eetlust en honger. Iemand met een volle maag heeft geen honger maar kan nog best eetlust hebben -verlangen naar voedsel en drank. Honger daarentegen is een lichamelijke behoefte aan voeding. Het gaat gepaard met een knagend gevoel, dat wordt veroorzaakt door de samentrekkingen van de wanden van de lege maag.

De omstandigheden waaronder mensen voedsel tot zich nemen, hebben meestal een grote invloed op de eetlust. Als een maaltijd er smakelijk uitziet en wordt opgediend in een schone en prettige omgeving, dan eet men in de meeste gevallen met plezier. Lawaai, onappetijtelijke gerechten of een slecht humeur kunnen iedere eetlust bederven.

Verlies van eetlust
Wanneer iemand gedurende een langere periode geen eetlust meer heeft, kan dit een waarschuwing zijn voor een vroeg stadium van een ziekte. Een gewone verkoudheid kan de eetlust al verminderen doordat reuken smaakvermogen worden verdoofd.

Bij jonge kinderen, met name in de leeftijd van twee tot vier jaar, is het niet ongewoon dat ze eten laten staan of bepaalde voedingsmiddelen niet willen eten. Een kind dwingen om toch datgene te eten waar hij geen zin in heeft, heeft vrijwel altijd een negatief effect.
Gebrek aan eetlust bij een tiener kan veroorzaakt worden door anorexia nervosa. Bij deze ziekte weigert de patiënt voedsel tot zich te nemen als gevolg van een onnatuurlijke angst om aan te komen. Het is het beste om in zo’n geval niet zelf iets te ondernemen, maar een medicus in te schakelen.

Gebrek aan eetlust kan ook samenhangen met emotionele problemen en onder meer bij aandoeningen van de lever, nieren en maag is het een gebruikelijk symptoom. Raadpleeg een arts als de verschijnselen te lang aanhouden.

Te veel eetlust
Slechts in uitzonderlijke gevallen is een teveel aan eetlust het gevolg van een zuiver lichamelijke afwijking; het gaat dan vaak gepaard met gewichtsverlies. Voorbeelden hiervan zijn diabetes en verhoogde werking van de schildklier.

Meestal spelen emotionele of andere psychische factoren een rol bij het ontstaan van te grote eetlust. Het dwangmatig eten compenseert dikwijls een gebrek aan emotionele uitingsmogelijkheden. Wie meer eet dan zijn lichaam nodig heeft, wordt te zwaar. Overgewicht vormt een bedreiging voor de gezondheid. Daarom is het van belang er zo spoedig mogelijk iets aan te doen door meer lichaamsbeweging te nemen en minder, gezonder te eten.