Egels overwinteren

Wie buiten woont en een flinke tuin heeft, doet er goed aan deze ‘egelvriendelijk’ te maken. Egels snoepen graag van de aardbeien, maar bestrijden daarentegen ook grote hoeveelheden ongedierte, van muizen tot slakken en engerlingen. Echte tuinongelukken zijn het verstrikt raken in een net en het verdrinken in de vijver. Zijn er putten waar ze in kunnen vallen, bijvoorbeeld van de watermeter, dan kunt u er een met gaas omwikkelde plank als loopplankje in zetten. Verder moet het gebruik van insekticideh en slakkenkorrels achterwege worden gelaten.

‘s Winters houden egels een winterslaap en dit is altijd een kritieke fase in hun leven. Meer dan de helft van de egels overleeft hun eerste winter niet. U helpt hen door te zorgen voor flinke bladerhopen in een verloren hoekje van de tuin, zoals achter een schuurtje. Bovendien kunt u ze in de herfst wat bijvoeren met kattevoer of in melk geweekt brood, waardoor ze voldoende vetreserves vormen om de winter door te komen.

In huis overwinteren
Egels werpen hun jongen vroeg in de zomer, maar hebben vaak nog een tweede nest in september. Deze jongen hebben vaak onvoldoende de tijd om voor de winter een vetreserve op te bouwen, scharrelen nog tot laat in het jaar rond en worden dan vaak binnenshuis gehaald. Om ze met succes de winter door te helpen moeten ze toch minstens een maand oud zijn en vast voedsel kunnen eten. Met kattevoer, in melk geweekt brood, fruit enz. laat u het dier bij matige temperatuur eerst wat aansterken in een luchtig, maar tochtvrij kistje met . Dan zet u hem geleidelijk koeIer, waardoor hij onder bladeren, hooi enz. in winterslaap zal gaan. Zorg dat hij altijd vorstvrij staat. Als de egel ‘s winters te voorschijn komt, mag u gerust proberen of hij iets wil eten, terwijl er ook altijd vers water beschikbaar moet zijn. De kans is groot dat u het dier op deze wijze de winter door helpt, waarna u het in het voorjaar weer vrij kunt laten.