Eieren – Hoe ze te bewaren, toepassings mogelijkheden

Eieren dient u in een afgesloten ruimte in de koelkast of op een koele plaats te bewaren. Op die wijze is het mogelijk eieren gedurende enkele weken te bewaren. Maar het lekkerst zijn ze wanneer ze zo vers mogelijk geconsumeerd worden. Een beschadigd ei moet u niet rauw verwerken, voorzichtig gekookt kunt u zo’n ei nog prima opeten. Eierdooiers blijven -ondergedompeld in water -2 à 3 dagen goed; eiwit -luchtdicht afgesloten -ongeveer een week.

Eieren zijn op duizend-en-één manieren te gebruiken; het zijn echter steeds variaties op slechts drie thema’s: eieren als zelfstandig gerecht, eieren als onontbeerlijk ingrediënt in andere gerechten en eieren als garnituur.

Kaaseieren uit de oven
U hebt nodig: 4 eieren, dunne plakken belegen kaas, 50 g geraspte belegen kaas, boter, zout, peper, gehakte peterselie.

Besmeer een platte ovenschotel dik met boter en verdeel de plakken kaas over de bodem. Breek op elke plak een ei, waarbij de dooiers heel blijven. Strooi er zout en peper over. Meng de peterselie door de geraspte kaas en strooi hiervan een dikke laag over de eieren. Plaats dan de schotel in een voorverwarmde oven (250 .C, stand 6), tot de kaas is gesmolten. Een heerlijk gerecht bij de broodmaaltijd.

Omelet met bokking
Bereid een omelet op de bekende manier. Beboter intussen een andere pan en laat daarin op matig vuur 2 bakbokkingfilets door en door warm worden. Wanneer de omelet aan één kant mooi bruin is, keert u deze om en legt de bokkingen erop. Verder op laten stijven en serveren bij brood.

Andere vullingen: gebakken kippelevers, in wat boter warm gemaakte garnalen, lichtbruin gebakken stukjes harde appel met kaneel, enzovoort.

Zoete omelet met beschuit
De ingrediënten: 4 eieren, 20 g suiker, pakje vanillesuiker, ~ dl melk, beschuiten, g boter, zout, bruine suiker.

Klop de eieren met suiker, vanillesuiker, zout en melk los, maar niet schuimig. Roer er op het laatst de verkruimelde beschuit door -het kruim moet knapperig blijven, daarom pas laat toevoegen. Laat in een grote koekepan de boter smelten en bak er op matig vuur van het eimengsel een omelet in. Laat hem aan beide kanten goudgeel worden en strooi er in de pan de bruine suiker over. Een prima gerecht om als dessert opgediend te worden.

Eiwit
Het scheiden van het wit en de dooier van een rauw ei lijkt moeilijker dan het is; het vergt alleen een beetje handigheid. Met een tik op de rand van een kom, of met behulp van een mes, breekt u de eierschaal in tweeën. U houdt het ei rechtop en tilt de bovenste helft op. U doet dit boven een kom, zodat het eiwit daarin kan lopen. Door nu de dooier heel voorzichtig van de ene helft van de schaal in de andere te doen, kunt u daarbij het eiwit in de kom, waarboven u deze handeling dus uitvoert, laten lopen.
Zorg er wel voor dat het ei niet àl te vies is; het eiwit komt bij het scheiden namelijk heel gemakkelijk in aanraking met de buitenkant van het ei. Zorg er verder voor dat het ei op kamertemperatuur is, dan zal deze keukenhandeling het snelst lukken.
Er is een eenvoudig plastic ‘keukenhulpje’ te koop voor het scheiden van eiwit en dooier.