Eieren van was

Lege eierschalen zijn unieke en aantrekkelijke gietvormen. Kaarsen in de vorm van eieren kunnen vooral in de periode rond het feest van Pasen goed gebruikt worden als gezellige tafelversiering.

Prik met een speld een gaatje in het brede uiteinde van de schaal van een rauw ei. Vergroot het gaatje met een puntige schaar. Leg het ei in een kom en spoel de inhoud met water uit. Nadat de schaal is geleegd en omgespoeld moet deze grondig (ongeveer 24 uur) drogen.

Plaats de eierschaal in een eierrekje en giet voorzichtig gesmolten was in het gat met een kleine metalen maatbeker. De was moet tot 83.C worden verwarmd voordat u hem in de schaal giet; dit is noodzakelijk om een lelijk, geschilferd effect te voorkomen.

Vul de schaal tot de rand en laat het ei in het eierrekje minimaal een nacht stollen.

Verwijder de schaal, maar beschadig daarbij de kaars niet. Maak met een hete priem een gat in het smalle uiteinde van het ei voor de pit. Duw de pit in het gat.

Als het ei is gemaakt van gekleurde was, moet nu de holte rond de pit worden opgevuld met gesmolten was in dezelfde kleur als de kaars. Dompel de kaars vervolgens in een heetwater bad; zo krijgt de kaars een mooie glans.

Het is ook mogelijk het ei van witte was te maken en het vervolgens in gekleurde was (temperatuur 54 .C) te dompelen. Het bad voor de gekleurde laag moet bestaan uit stearine en verf.
Hang het ei te drogen en knip de pit kort.