Alles die je moet weten over elektrische fietsen

Moderne elektrische fietsen bieden comfort, zijn betrouwbaar en overtuigen met innovatieve ontwerpen. De dagen dat een omvangrijke motor het uiterlijk van de fiets vernietigde, zijn al lang voorbij. Met componenten die steeds slanker worden en tegelijkertijd de prestaties verbeteren, is er nu een geschikte elektrische fietsen-variant voor alle fietsklassen en in een breed scala aan maten. Bovendien zijn verschillende prestatieniveaus en functies beschikbaar die aan alle wensen voldoen. U kunt dus ook de elektrische fietsen kopen die perfect bij u past zonder lang zoeken.

Elektrische fietsen en Pedelecs – wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen de elektrische fiets en de speed-pedelec is de maximale snelheid waarbij de fiets u ondersteunt als u mee trapt. De elektrische fiets biedt trapondersteuning tot maximaal 25 km/uur. De speed-pedelec biedt trapondersteuning tot maximaal 45 km/uur. De elektrische fiets heeft een motorvermogen tot maximaal 250 watt. Het motorvermogen van de speed-pedelec is maximaal 4.000 watt.

Welke regels gelden voor een elektrische fiets?

Voor een elektrische fiets (of e-bike) gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. U heeft geen rijbewijs nodig. Op een elektrische fiets moet u zelf meetrappen om vooruit te komen. De trapondersteuning stopt bij 25 kilometer per uur.

Regels voor een elektrische fiets:

– Geen kenteken nodig
– Geen rijbewijs nodig
– Geen wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) nodig
– Geen minimumleeftijd
– U moet op het fietspad rijden
– Helm niet verplicht

Het grootste verschil tussen een elektrische fietsen en een pedelec is het feit dat een elektrische fietsen kan versnellen zonder dat je trapt. Met een hendel schakelt u de krachtige elektromotor in, die vanaf dan zelfstandig de aandrijving van uw fiets overneemt. Motorvermogens tot 500 watt zijn toegestaan ​​voor dit type fiets. Klik op deze link voor meer informatie

 

Welke soorten Elektrische fietsen zijn er?

Bijna alle soorten fietsen zijn nu beschikbaar als elektrisch. Er is een model voor een ontspannen rit door de stad, evenals een rondleiding door de bergen of andere gelegenheden. Beslis op basis van uw persoonlijke smaak tussen de volgende soorten elektrische fietsen:

Elektrische stadsfietsen
Elektrische Transportfietsen
Elektrische Damesfietsen
Elektrische Herenfietsen
Speed pedelec
Elektrische Trekkingfietsen
Elektrische Lifestyle fietsen
Elektrische race fietsen

Elektrische stadsfiets wordt aanbevolen voor beginners die hun fietsen vooral in het dagelijks leven gebruiken. De stijlvolle fietsen zijn vaak ook verkrijgbaar als lage instap en overtuigen door hun jeugdige ontwerp, dat retrostijl combineert met nieuwe technologie. U kunt kiezen uit verschillende kleuren, variërend van klassiek wit en zwart tot felgroen of pastelblauw.

Elektrische Trekkingfietsen zijn de eerste keuze voor atleten die vaak off-road zijn. Zowel Fulls als Hardtails zijn beschikbaar als Pedelec-versies, die schitteren door hun krachtige prestaties en hoogwaardige apparatuur. De Cube Reaction Hybrid HPA Race 500 heeft bijvoorbeeld een bijzonder licht frame van aluminium en met een 75 Nm (Newton meter) aandrijving de krachtigste elektrische motor voor fietsen op de markt.

Sommige modellen met elektrische ondersteuning zijn ook te vinden voor cross- en trekking-fans. Met sterke batterijen wordt het bereik vergroot, terwijl het gewicht en de grootte van de powerpacks continu worden verminderd. Zodat u lang plezier kunt beleven aan uw rijplezier en uw elektrische fietsen nog steeds gemakkelijk over obstakels kunt dragen.

Als u bijzonder snel wilt zijn op verharde wegen, kies dan een elektrische race fiets. Dankzij de ondersteuning van de elektromotor kunt u uw fiets binnen enkele seconden versnellen en moeiteloos topsnelheden bereiken. Een bijzonder lichte constructie en een bevestiging van de aandrijving in combinatie met de framegeometrie zorgen ervoor dat u zelfs bij elektrische fietsen van de beste rijeigenschappen kunt genieten.

Bekende Elektrische fiets fabrikanten

Terwijl de productie van elektrische fietsen aanvankelijk beperkt was tot slechts enkele fabrikanten, zijn veel bekende merken nu begonnen met de productie van moderne fietsen. Dit heeft merkbare voordelen voor u, omdat de steeds toenemende concurrentie leidt tot lagere prijzen en een toename van de kwaliteit van de elektrische fietsen-modellen. U wilt u als klant immers overtuigen met innovatieve technologie en jarenlange service.

Elektrische fiets merken:

Batavus elektrische fietsen
BMC elektrische fietsen
Cortina elektrische fietsen
Cube elektrische fietsen
Gazelle elektrische fietsen
Giant elektrische fietsen
Kreidler elektrische fietsen
Kross elektrische fietsen
Moustache elektrische fietsen
Puch elektrische fietsen
Riese&Muller elektrische fietsen
Scott elektrische fietsen
Stromer elektrische fietsen
Victesse elektrische fietsen
Deze grote selectie van verschillende elektrische fietsen-merken zorgen ervoor dat u de juiste combinatie voor uw wensen vindt uit de vele verschillende soorten elektrische fietsen. Sportief, robuust of voor de stadstour.

Waar moet je opletten tijdens het kopen van een elektrische fiets?

Vooral bij relatief nieuwe producten, zoals elektrische fietsen, is er vaak de vraag waar u op moet letten bij het kopen. Aangezien bijna alle soorten fietsen nu ook beschikbaar zijn als elektrische varianten, gelden dezelfde specificaties voor de werkelijke eigenschappen van de fiets als voor de conventionele versie. Er zijn echter verschillen op te merken voor motoren en batterijen. Hier moet u vooral rekening houden met de volgende vier kenmerken:

Bereik
Batterij oplaadtijd
Vermogen
Gewicht

Het bereik:
Het assortiment is met name interessant voor mountainbikes en trekkingfietsen. Als de meeste modellen al zijn uitgerust met een bereik van 80 km, zijn er ook modellen die met elektrische hulp meer dan 120 km kunnen rijden. De bepalende factor is de batterij. Hoe langer het duurt zonder opnieuw te laden, hoe verder je kunt rijden. De meeste elektrische fietsen-batterijen zijn van het type lithium-ion. Deze zijn robuust en houden hun lading lang vast, zelfs wanneer de fiets niet in gebruik is.

Batterij oplaadtijd:
De laadtijd is een andere factor die het plezier met een elektrische fiets bepaalt. Alles wordt hier aangeboden tussen twee en negen uur. Vooral bij batterijen die iets langer nodig hebben om op te laden, is het daarom raadzaam om ze ‘s nachts op een stroombron aan te sluiten. Voor dit doel kunnen de meeste batterijpakketten van de fiets worden verwijderd en vervolgens eenvoudig worden opgeladen met een normaal stopcontact. In andere modellen is de batterij permanent geïnstalleerd, dus u moet uw fiets in dit geval in de buurt van een stopcontact parkeren. Als de batterij onderweg leeg raakt, kunt u deze bij een van de vele oplaadpunten voor elektrische fietsen “vullen” – vaak zelfs gratis. Onze tip: Installeer de elektrische fietsen laadstation-app voor Android & iOS

Het vermogen:
Het motorvermogen bepaalt hoe snel u met uw elektrische fietsen kunt rijden en hoeveel ondersteuning u krijgt tijdens normaal rijden. Sterke motoren worden aanbevolen voor mountainbikes, die zelfs op steile bergen niet weigeren u te ondersteunen. Met maximaal 500 watt en een koppel van 75 Nm vindt u hier de krachtigste motor. Maar zelfs met een model dat 250 watt en 48 Nm koppel biedt, bent u goed uitgerust voor alle mogelijke situaties.

Het gewicht:
Een ander kenmerk dat veel fietsers interesseert, is het gewicht van de fiets. Als de ultralichte constructie nu heel vaak wordt gebruikt in moderne fietsen, zijn frames en andere componenten meestal gemaakt van licht aluminium, zelfs met elektrische fietsen-varianten. De motor en de batterij leiden echter onvermijdelijk tot gewichtstoename. Hoewel de eerste modellen nog steeds behoorlijk zwaar waren, maakte de ontwikkeling ook hier een sprong. Hoewel een gewone elektrische fietsen een gewicht tussen 22 en 24 kg kan bereiken, zijn nu lichtgewicht modellen beschikbaar, vooral voor racefietsen, waarvan sommige minder dan 10 kg wegen.