Emailleren-werken met gekleurd metaal

Emailleren is een techniek, waarbij gekleurd glas wordt samengesmolten met metaal. Het voornaamste hulpmiddel is een oven met regelbare temperatuur tot 1030 .C, met kijkglas en thermostaat. Daarnaast een emailleerrekje van hittebestendig michroom draadgaas, roestvrijstalen emailleersteunen, handschoenen, grote tang en emailleervork.

Email is verkrijgbaar in poedervorm. Het wordt zorgvuldig gewassen en gedroogd. Dit gebeurt door het natte poeder in afgedekte, aluminium bakjes bij lage temperatuur in de oven te zetten. Het smelt bij ongeveer 850 .C; de juiste smelttemperatuur van de verschillende soorten email is op de verpakking vermeld.

Metalen die geschikt zijn voor emailwerk zijn goud, zilver, nikkel, brons, doublé en koper.

Werkwijze

Het metaal wordt eerst geloogd, gewassen en gedroogd; daarna wordt het met amarilpoeder of staalwol geschuurd en opnieuw gewassen. Nu mag het niet meer met de handen worden aangeraakt.

Het email kan op twee manieren worden aangebracht: droog of nat. Voor het nat opbrengen vermengt u het emailpoeder met gomtragant en water. Breng het mengsel met een spatel op en dip de kanten met vloeipapier af. Spuit voor het droog opbrengen van het email eerst een laagje gomtragant op het metaal. Strooi over deze kleeflaag wat emailpoeder, daarna een nieuw laagje gomtragant en weer wat emailpoeder tot een gelijkmatige laag.

Breng ook contra-email op de achterkant van het metaal aan, anders trekt het bij het inbranden krom. Leg de geprepareerde voorwerpen in de oven en laat het poeder smelten. Werk na afkoeling de voorwerpen bij met carborundumsteen en water en daarna met puimsteen en een vochtige viltdoek. Leg ze daarna nog even in de oven om een strak en glanzend oppervlak te krijgen.