Fake news op het internet

Fake news is vals nieuws dat vaak via internet wordt verspreid. De auteurs gebruiken vaak sociale netwerken zoals Facebook en Twitter of het videoplatform Youtube om hun leugens te publiceren. Meestal gaan deze fictieve berichten over onderwerpen die veel aandacht krijgen. In 2016 was er bijvoorbeeld veel vals nieuws tijdens de verkiezingscampagne in de VS die zich richtte op politici en hen in een slecht daglicht stelde.

Gevaar door verkeerde informatie

Mensen die nepnieuws maken, willen vooral anderen shockeren, zodat ze het nieuws kunnen doorgeven en via internet kunnen verspreiden. Een groot aantal nepnieuwsschrijvers houden zich bezig met het creëren van een stemming tegen bepaalde mensen of groepen.

Keer op keer geloven mensen die nepnieuws lezen dat het echt is en delen het met anderen via sociale netwerken. Dit kan ertoe leiden dat duizenden mensen in zeer korte tijd verkeerde informatie krijgen. In Nederland bijvoorbeeld zijn de afgelopen maanden vaak artikelen of berichten geschreven over misdaden die door vluchtelingen zouden zijn begaan. Hiermee willen de auteurs van het valse nieuws angst en woede jegens vluchtelingen en het Nederlandse vluchtelingenbeleid binnen de bevolking veroorzaken.

Meer klikken = meer geld

Een motivatie van de nepnieuwsauteurs: het snelle geld.

Nepnieuws hebben vaak overdreven, “lugubere” krantenkoppen. De auteurs van het bericht willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen op het bericht klikken en het met hun vrienden delen. Ze wedden op veel geld verdienen met hun nepberichten. De regel is van toepassing: hoe vaker er op een artikel of video wordt geklikt, hoe meer geld het verdient. Dus sommige mensen verzinnen sensationeel nieuws zoveel mogelijk, zodat het extreem vaak wordt benaderd.

Iedereen die nepnieuws maakt en verspreidt, wil de mening van andere mensen beïnvloeden en / of proberen er geld mee te verdienen.