Felicitaties

Er bestaan duizend-en-één gelegenheden waarbij u iemand wilt feliciteren: verjaardag, geboorte, huwelijk, behalen van een diploma, jubileum, promotie, enzovoort. Wanneer u door welke oorzaken dan ook niet in de gelegenheid bent persoonlijk te gaan feliciteren, kunt u het beste een brief of een kaart sturen. Een gelukstelegram is ook een mogelijkheid; vooral aardig als u iemand wilt feliciteren die in het buitenland verblijft.

De keuze van toon van een felicitatiebriefje (formeel of juist persoonlijk) hangt af van de relatie die u hebt met de geadresseerde. Houd zo’n briefje altijd tamelijk kort: onthoud dat u op dat moment eigenlijk maar voor één (heel belangrijk) doel schrijft, namelijk om te feliciteren; wijd dus vooral niet uit over allerlei andere zaken. Het is beter snel daarop een tweede briefte sturen over alle andere onderwerpen die u aan de geadresseerde kwijt wilt.

Bij (kantoor)boekhandels, papeterieën en warenhuizen vindt u tegenwoordig een grote sortering -vaak bijzonder mooie of juist heel gekke wenskaarten voor verjaardagen, geboorte, het behalen van het rijbewijs, enzovoort. Denkt u bij de keuze vooral aan degene die de kaart zal ontvangen; in dit geval is dat belangrijker dan uw eigen smaak. Met name wanneer u nog wat persoonlijke woorden op zo’n kaart schrijft, is het sturen van een kaart zeker niet onpersoonlijker dan een brief.