fietssloten

Proefnemingen hebben uitgewezen dat er geen enkel slot bestaat dat een fiets volledig tegen diefstal beschermt. Wel biedt het ene type slot meer veiligheid dan het andere, vooral doordat de dief meer tijd nodig heeft om de fiets los te krijgen.

Het bekendste fietsslot is het ringslot, dat aan de fiets vastzit. Maar net als het spaakslot is dit door een fietsendief zeer eenvoudig te openen. Bovendien kan de op slot staande fiets gemakkelijk worden meegenomen. Meer zekerheid bieden de beugel-, kettingen kabelsloten, waarmee de fiets aan een lantaarnpaal, een hek of iets dergelijks wordt bevestigd. De ketting of beugel moet dan wel gehard zijn; als de winkelier de ketting voor u op maat kan knippen, kan een dief hem ook gemakkelijk doorknippen.

Het opsporen van een gestolen fiets is meestal onbegonnen werk. Als u uw postcode in het frame laat graveren, is de kans groter dat uw gestolen fiets boven water komt.

Wie zijn fiets wil verzekeren tegen diefstal, krijgt meestal te maken met bepaalde eisen die verzekeringsmaatschappijen stellen ten aanzien van een fietsslot. Dikwijls wordt een bepaald type ‘goedgekeurd’ slot voorgeschreven.

Geef een reactie