Figuurzagen

Ontdek de mooiste figuurzagen

figuurzaag voorbeeldVoor het figuurzagen zijn een figuurzaag nodig, een bijpassend zaag. plankje en speciale figuurzaagjes.

Zaagplankje
Een zaagplankje is gemakkelijk zelf te maken van een stuk multiplex De meest geschikte afmetingen daarvoor zijn ongeveer 300 X 150 X 9 mm Zaag aan een van de korte zijden een V-vormig stuk uit dat ongeveer 75 mm diep moet zijn bij het aanschaffen van een figuurzaag op de veerkracht van de beugel en op de kwaliteit van de spanschroeven en de vleugelmoeren. Bijna alle houtsoorten tot ongeveer 1~ cm dikte zijn met de figuurzaag te bewerken. Het beste gaat het met triplex en vooral multiplex van 4, 10 en 12 mmo Ook platen hard plastic, perspex en houten platen met een kunststoflasg zijn goed te figuurzagen. Er zijn wel speciale zaagjes voor nodig.

Ontwerpen
Teken eerst een grove schets en maak vervolgens van alle onderdelen een werktekening op ware grootte. Breng de tekening met behulp van carbon. papier op het materiaal over. Let er wel op dat het werkstuk niet groter kan zijn dan maximaal 2 X de lengte van de zaagbeugel.

Bewerkingen
Bevestig het zaagplankje met de tafelklem; schuif een stukje karton tussen de bekken van de klem om de tafel niet te beschadigen. Span het zaagje in: knijp de beugel een beetje samen en klem het zaagje met de tandjes naar beneden tussen de klemmen van de spanschroeven.

Leg het werkstuk vlak op het plankje. Houd de zaagbeugel losjes vast met het handvat loodrecht naar beneden. Zaag met regelmatige slagen; beweeg de beugel rustig op en neer. Draai bij de hoeken en rondingen het werkstuk al zagende rond; als de zaagbeugel wordt gedraaid kan het zaagje breken.

Om binnenstukken te zagen moet eerst een gaatje worden geboord. Maak het zaagje aan de bovenkant los, steek het van onderaf door het gaatje en maak het weer vast.

Figuurzaag voorbeelden

 

Figuurzaag voorbeelden:

figuurzaag_leeuw

 

figuurzaag_voorbeeld_maan_ster