Finland als vakantieland

https://www.voorbeginners.net/weekendje-helsinki/Finland is bijna 8 keer zo groot als Nederland, maar heeft slechts iets meer dan 5 miljoen inwoners. Vooral het noorden is dunbevolkt. De meeste mensen wonen in of rond de grotere steden in het zuiden.

De Finnen spreken Fins, Zweeds of, helemaal in het noorden in Lapland, Sami. De Zweeds sprekende Finnen wonen in het zuiden en westen aan de kust.

Aangezien Finland vrij ver naar het noorden ligt, is het klimaat daar nogal koud. Het land is echter zo groot dat het klimaat in het hele land niet hetzelfde is. In het noorden van Lapland duurt de winter maximaal 200 dagen, in het zuiden ongeveer 100 dagen. In de winter liggen de temperaturen meestal onder de 0 graden Celsius en bevriezen de vele meren. De zee bevriest ook regelmatig in het land. In de zomer zijn de temperaturen in het hele land veel aangenamer en kunnen soms meer dan 25 graden Celsius bereiken.

Een groot deel van Finland is bedekt met bos, in geen enkel ander land in Europa is er zoveel bos. Vooral coniferen groeien vanwege het koele klimaat. Er groeien geen bomen op de bergen in het noorden van het land.

Finland is ook bekend als het land van duizend meren, met bijna 200.000 meren in Finland. De grootste van deze meren is het Saimaa-meer in het zuiden, het is het vierde grootste meer van Europa. Er zijn duizenden eilanden voor de kust van Finland, de zogenaamde archipel.

Het noordelijke deel van Finland ligt boven de poolcirkel. Dit betekent dat de zon daar in de winter tot 50 dagen helemaal niet opkomt. In de zomer gaat de zon echter dagenlang niet onder en schijnt zelfs om middernacht. De Finnen vieren dan, net als de andere landen van Noord-Europa, het zogenaamde Midzomerfestival.

Tot 1809 maakte Finland deel uit van Zweden. Daarna behoorde het land bijna 100 jaar aan Rusland. In 1917 werd Finland eindelijk onafhankelijk. In de chaos van de Tweede Wereldoorlog viel de Sovjetunie Finland aan. Om deze reden sloten de Finnen zich bij de Duitsers aan toen ze de Sovjet-Unie aanvielen en hoopten op hulp. Na enkele jaren van oorlog sloten de Finnen vrede met de Sovjetunie, maar verloren enkele gebieden aan de Sovjetunie. Anders dan Litouwen, Estland en Letland bleef Finland echter vrij.

Voor Finland was het altijd moeilijk om te leven met de grote buur Sovjet-Unie. De Sovjetregering bemoeide zich soms met de politiek van het land. a. Finland werd lid van de Europese Unie in 1995.

De Finnen gaan graag naar de sauna. Omdat het hier vaak koud is, kunnen ze daar opwarmen. Omdat een sauna een ruimte is die je heel warm kunt maken. Daar zit je en zweet je samen met vrienden.

Het land staat ook bekend om sommige dieren die zich slechts in een paar andere landen bevinden, zoals de eland. In Lapland in het noorden van het land rennen ook veel rendieren rond. De Sami-mensen leven van deze rendieren die in de zomer vrij rondlopen in de wildernis van Lapland. Bruine beren zijn ook te vinden in Finland.

Velen geloven ook dat de Kerstman in Finland woont. In Rovaniemi, een stad in het noorden van Finland, kunt u het dorp Santa Claus bezoeken. Hij beantwoordt ook brieven.

Tot de Tweede Wereldoorlog was Finland een vrij arm land. De mensen leefden vooral van de landbouw. Vanwege het barre klimaat en de korte zomer kon er niet zo goed leven.

Vandaag is Finland een van de rijkere landen van de Europese Unie. Met de industrie verdienen mensen in Finland veel geld. Dankzij de vele bossen is hout daar altijd verwerkt. De metaalindustrie is ook belangrijk. In Finland worden veel elektronische producten, zoals smartphones, ontwikkeld. Het werd bijvoorbeeld het Finse bedrijf Nokia, dat jarenlang ‘s werelds meest mobiele telefoons verkocht.

Ook komen veel toeristen naar Finland. Ze komen vooral vanwege de ongerepte natuur of bezoeken de hoofdstad Helsinki en de omgeving. In de zomer brengen veel Finnen en buitenlandse bezoekers de lange dagen door in een Mökki. Dit is een vakantiehuis midden in de natuur, vaak aan een meer of aan zee. In de winter zijn er veel wintersporten.