Florida

FloridaFlorida is een van de staten waar de bevolking het snelst groeit, dankzij de voortdurende toestroom van gepensioneerden uit het hele land en van Latijnsamerikaanse immigranten, vooral uit Cuba: 530000 inwoners in 1900, 1900000 in 1940,4950000 in 1960 en meer dan 13 miljoen in 1990. Op de lijst van dichtstbevolkte staten is Florida in 1980 opgeschoven naar de zevende plaats.


Samen met Texas hoort Floridatot de zuidelijkste staten van de Unie; ..Key West ligt op slechts 200 km van de Kreeftskeerkring. De staat heeft een heet en vochtig subtropisch klimaat, met gemiddelde temperaturen die in januari liggen op 10″C in Jacksonville, 19″C in Miami, en in juli op respectievelijk 28 en 33″C. De hoeveelheid neerslag bedraagt 1350 mm per jaar, met een sterke piek in de zomer. Hurricanes richten soms, aan het eind van de zomer en in de herfst, veel schade aan. Het door de golfstroom verwarmde zeewater bereikt temperaturen die de groei van koraalriffen aan de zuidpunt van de staat mogelijk maken.
Florida is een langgerekt schiereiland tussen de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico, een laag plateau (op het hoogste punt slechts 105 m) van koraalhoudende kalksteen, een door erosie gevormd karstgebied, met talrijke grotten, ondergrondse waterlopen en dolinemeren (maar liefst 30000), waarvan het grootste een oppervlakte heeft van 1900 km2. Langs de rechte kusten treft men vaak lagunen aan, ingesloten door strandwallen die de vorm van langgerekte dammen aannemen. Een keten van koraaieilandjes, verbonden door een autoweg, verlengt het schiereiland tot aan Key West. De Everglades moerassen in het zuiden besloegen in hun natuurlijke staat een oppervlakte van 13000 km2; een deel ervan is echter drooggelegd en in cultuur gebracht, terwijl de rest tot National Park is uitgeroepen.
Lange tijd was de landbouw de voornaamste bron van inkomsten. Het klimaat is geschikt voor het telen van katoen, rijst, tungzaden (voor de produktie van tungolie), maïs, soja, suikerriet, tabak, en vooral van zuidvruchten. Maar liefst 75% van alle sinaasappels, grapefruits en mandarijnen in de Verenigde Staten wordt in Florida geteeld. Maar de staat is eveneens beroemd om zijn avocado’s en aardbeien, terwijl ook de bloementeelt (rozen, gladiolen) op grote schaal beoefend wordt. De veeteelt, met name van koeien, vertoont een opgaande lijn, mede dankzij kruisingen van geïmporteerde met inheemse rassen. De visserij ontplooit langs beide kusten haar activiteiten.
Een aantal fabrieken verwerkt de landbouwprodukten (suiker-, vruchtensapen conservenfabrieken), andere de grote fosfaatvoorraden uit het gebied rond Tampa (85% van de totale Amerikaanse produktie). De ruimtevaartindustrieën hebben zich gevestigd rondom de NASA-lanceerbasis op Cape Canaveral (voorheen Cape Kennedy).
Het wintertoerisme en de komst van gepensioneerden uit het hele land, plus Canada, zijn de voornaamste inkomstenbronnen geworden van de talrijke kustplaatsen, zoals Miami, Sarasota en Pensacola. In Orlando heeft het Walt Disney-concern niet alleen het gigantische pretpark Disneyworld aangelegd, maar ook het grote Epcot Park, dat geheel gewijd is aan de techniek van de toekomst.