Fondue

Fonduen is een soort koken aan tafel is de laatste jaren zeer populair geworden. Deze doe-het-zelf-maaltijden zijn dan ook zeer geschikt voor feestelijke en gezellige avonden met goede vrienden. De bekendste vormen zijn fondue Bourguignonne, kaasfondue Chinese fondue. volgen twee misschien wat minder bekende variaties op het thema fondue, beide met een bouillon.

Zwitserse vleesfondue
Voor 4 personen: 600 g gemengd en in zeer dunne plakjes gesneden rund-, kalfs-, lamsen kippevlees; verschillende soorten in stukjes of plakjes gesneden groenten,. 2l vleesof kippebouillon, eieren; eetl. sherry; tomatenketchup; sambal oelek; vinaigrettesaus; tartaarsaus; mierikswortelsaus.

Groente met een lange kooktijd bloemkool, broccoli, wortelen -tevoren kort blancheren. De bouillon goed warm houden op een réchaud. Stukjes vlees en groente in de bouillon op de gebruikelijke manier aan een speciale vork gaar laten worden. Tot besluit de hete, geurige bouillon over soepkoppen verdelen. Er kan eventueel wat sherry en een rauw ei aan toegevoegd worden.

Visfondue
Voor 4 personen: 600 g stevige zeevisfilets; grote gepelde langoestines; grote gepelde garnalen; gekookte mosselen; 1l droge witte wijn; eetl. aquavit; ~ l groentebouillon; eetl. koffieroom; kruidnagel; laurierblad; peperkorrels; theet. dille; klein bosje peterselie; blaadjes salie; ui; zout.

Prik het laurierblad met de kruidnagel vast op de ui. Doe deze ui dan met de andere kruiden in de bouillon en laat het geheel zo’n 30 minuten in een gesloten pan trekken. Daarna de bouillon in een natgemaakte doek zeven. De wijn door de bouillon doen en verhitten. Ieder kookt dan de vis, aan een vork geprikt, in de bouillon. Ten slotte de bouillon afmaken met aquavit en room en in koppen verdelen.

Eventueel bij de fondue warm stokbrood of een salade serveren.