Gastheer/gastvrouw

De gastheer en gastvrouw zullen er samen voor zorgen dat het bezoek in een gastvrije en prettige sfeer ontvangen wordt. Wanneer zij dit goed doen, zullen de gasten laten blijken dat ze graag nog eens een keer terugkomen.

Wanneer de gastvrouw bezig is met het presenteren van diverse versnaperingen, moet de gastheer in ieder geval het gesprek gaande houden. Het inschenken van wijn en andere alcoholische dranken behoort tot de taak van de gastheer. Evenals het aanbieden van rookgerei. Bij het afscheid nemen moet hij de dames behulpzaam zijn bij het aantrekken van de jassen. Wanneer een man alleen of een vrouw alleen bezoek ontvangt, is hij of zij dus gastheer èn gastvrouw tegelijk. In dat geval is het helemaal niet erg om de gasten even alleen te laten, wanneer er bijvoorbeeld iets in de keuken gedaan moet worden.

Ook onverwachte gasten als het éven kan vriendelijk ontvangen worden. Wanneer het bezoek echt helemaal niet schikt, moet u dat natuurlijk eerlijk meedelen, maar maakt u dan direct een defmitieve afspraak; niemand behoeft dan het idee te hebben eigenlijk niet welkom te zijn. Geef uw gasten over het algemeen nooit de indruk dat u waanzinnig hoge bedragen hebt uitgegeven om ze te behagen. Op het gebied van versnaperingen worden eenvoudige, maar attent klaar gemaakte hapjes veelal het meest geapprecieerd.

Tot voor een aantal jaren kon u in etiquetteboeken bladzijden vol aantreffen met wat u wèl en niet moest en mocht doen als gastheer en gastvrouw. Die tijden zijn (gelukkig) een beetje voorbij; belangrijker is uw gasten op hun gemak te stellen en te laten blijken dat ze ècht welkom zijn.