Gebruik uw vaatwasser effectiever

Een vaatwasser is voor velen moeilijk voor te stellen, hij vergemakkelijkt het huishoudelijk werk, maar ongewoon. Onze huishoudelijke tips laten u zien hoe u effectief geld kunt besparen door uw vaatwasser te gebruiken.

1. Besteed aandacht aan efficiëntie bij het kopen van nieuw

Als u een vaatwasser wilt kopen , raden we u aan er een te kiezen met de hoogste energie-efficiëntie. Deze vaatwassers hebben het laagste energieverbruik. Nieuwere modellen bieden over het algemeen een enorm besparingspotentieel : u kunt het waterverbruik en het verbruik van speciaal zout met maximaal 70% verlagen en het stroomverbruik met maximaal 50%. Programma-automatisering, vuilsensoren en kwantiteitsdetectie verbruiken slechts zoveel water en energie als nodig is. Zelfs als u gebruikte vaatwasmachines wilt kopen, moet u ook op deze criteria letten.

2. Controleer of de vaatwasser zuinig is

Als u een vaatwasser koopt , kunt u ook kiezen tussen een normale vaatwasser van 60 cm breed en een vaatwasser 45 cm . De eerste zijn geschikt voor meerpersoonshuishoudens, terwijl kleine vaatwassers moeten worden gekozen in eenpersoonshuishoudens of om ruimtelijke redenen. We raden echter een tafelafwasmachine alleen aan voor eenpersoonshuishoudens, omdat deze alleen economisch werken.

Of u uiteindelijk een Bosch-vaatwasser, AEG-vaatwasser of een ander model kiest, hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en criteria. Met betrekking tot de bouwmethode, dat wil zeggen of een ingebouwde vaatwasser of ingebouwde vaatwasser in twijfel komt bij het kopen, hangt voornamelijk af van de omstandigheden in uw keuken. Het zou een goed idee zijn om erachter te komen welke vaatwasser het beste bij u past.

3. Groot besparingspotentieel bij correct gebruik

Er zijn een paar trucs om u te helpen het water- en stroomverbruik te verminderen met weinig moeite. Slimme besparingen kunnen ook worden gemaakt met de reinigingsmiddelen.

Doe zonder voorwas
Ongeacht of u een Siemens-vaatwasser of een Miele-vaatwasser gebruikt, ongeacht de fabrikant van het apparaat: gebruik geen voorwas. Het is voldoende om de vaat te ontdoen van voedselafval op de vuilnisbak. Vooraf spoelen kost alleen extra water, hoewel uw vaatwasser dat doet zonder vooraf te spoelen.

Gebruik bezuinigingsprogramma’s
U kunt een spaarprestatie behalen, vooral als u altijd het spaarprogramma gebruikt (meestal “eco” of “bio”). Hoewel de vaatwasser langer werkt, maar hij verbruikt minder energie, omdat de bezuinigingsprogramma’s werken met lagere temperaturen. Een bedrijfstemperatuur van 50 graden voor het reinigen van vaat is voldoende. Minder verwarming betekent dat u effectief kunt besparen en op de lange termijn geld kunt besparen. Normaal gesproken worden vuile vaat uw vaatwasser net zo schoon als bij de conventionele programma’s.

Laad de vaatwasser op de juiste manier
Om de efficiëntie van uw vaatwasser te verhogen, moet u deze correct laden. Glas en porselein mogen niet botsen en stevig staan, schalen met inkepingen moeten onder een hoek worden geplaatst en de spoelarmen mogen nergens tegenaan slaan tijdens het draaien. Bovendien moeten grote gerechten hieronder worden gesorteerd en kleine gerechten erboven. Een goede en ruimtebesparende sortering in de machine betekent ook dat u meer items kunt toevoegen om te wassen. Start de machine niet voordat deze volledig is geladen. Dit vermindert het water- en elektriciteitsverbruik en bespaart u elke tiende spoeling.

Bereid reinigingsmiddelen correct voor
U kunt ook geld besparen wanneer u het wasmiddel koopt. Eenvoudige vaatwastabletten of poeder, plus extra vaatwaszout en glansspoelmiddel zijn zelfs goedkoper als componenten dan de zogenaamde multi-tabs (2in1 cleaner). Maar als u liever multi-tabs gebruikt, kunt u de extra aanschaf van glansspoelmiddel en vaatwaszout besparen. Met alle moderne apparaten kunt u instellen dat u alleen vaatwastabletten wilt gebruiken

Grotere vaatwassers zijn efficiënter
De grootte van de apparaten speelt ook een belangrijke rol. Ze zijn verkrijgbaar in standaardbreedtes van 45 en 60 cm. Een vaatwasser 45 cm is minder zuinig dan een grote, voor kleine huishoudens is een kleine vaatwasser zuiniger. Vaak moet een vaatwasser, zelfs om redenen van ruimte, smal zijn. Dergelijke vaatwassers worden door elke fabrikant aangeboden. Er zijn dus Siemens-vaatwasser of Miele-vaatwasser in beide breedtevarianten. Voor eenpersoonshuishoudens is ook heerlijk een mini-vaatwasser, de zogenaamde tafelvaatwasser. Hun stroom- en waterverbruik is ingesteld op een kleine hoeveelheid items om te wassen, en daarom worden ze vaak efficiënter gewassen dan met een lage, grote vaatwasser. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de ingebouwde vaatwasser.