Gevaarlijke stoffen in huis

Een huis staat eigenlijk vol met gevaarlijke stoffen; ze zitten bepaald niet alleen in het medicijnkastje. In vrijwel elk vertrek zijn als regel wel een of meer gevaarlijke stoffen te vinden. Neem bijvoorbeeld de keuken. Daar staan in het gootsteenkastje vaak afwasmiddel, schuurpoeder en wellicht ook een middel om de gootsteen te ontstoppen -geen van drieën dingen die in kinderhanden mogen komen. Nieuwsgierige peuters proeven nu eenmaal de gekste dingen, soms met akelige gevolgen.

Hetzelfde geldt voor de inventaris van de schoonmaakkast. Daar staan onverdunde stoffen als bleekmiddel, terpentijn, ammonia, brandspiritus en wasbenzine, die bij inwendig gebruik levensgevaarlijk zijn. Ook met de overige schoonmaakmiddelen is het oppassen: zo bevat was nogal eens terpentijn en ook poetsmiddelen bevatten stoffen waarvan een mens bij inwendig gebruik -echt niet opknapt.

Zelfs in de voorraadkast van de keuken staan gevaarlijke dingen: geconcentreerde extracten, bijvoorbeeld van vanille en amandelen, zijn zeer giftig bij onverdund gebruik.

Peuters vinden verder veel interessants (en gevaarlijks) op de toilettafel in de slaapkamer zoals eau de toilette, gezichtslotion en after-shave.

Beperk de risico’s van deze stoffen, zorg dat kinderen er niet bij kunnen. Bewaar ze op een hoge plaats, ver buiten kinderbereik, en bij voorkeur achter slot en grendel. Ga er zelf ook voorzichtig mee om: gebruik geen brandbare stoffen in de buurt van vuur (zelfs al is dat maar een brandende sigaret), en combineer nooit bleekwater en ammonia -want die combinatie levert buitengewoon giftige dampen op.

Een medicijnkastje zonder slot mag voor kinderen niet met krukje of stoel bereikbaar zijn.