Van de vele honderden soorten paddestoelen die bij ons voorkomen, is slechts een klein gedeelte giftig. Het merendeel is oneetbaar en een aantal soorten is eetbaar. Wegens het gevaar van vergiftiging moet u bij het verzamelen van paddestoelen uitgaan van de stelregel dat u alleen exemplaren meeneemt waarvan u absoluut zeker weet dat ze niet giftig zijn.
Giftige soorten
Enkele van de giftigste paddestoelen zijn: groene, kleverige en vroege knolamaniet, dennebundelzwam, panteramaniet, roze elfenschermpje, vliegenzwam en vele ridderzwammen, vezelkoppen, satijnzwammen, gordijnzwammen, russula’s enz. Sommige veroorzaken spijsverteringsstoornissen (o.a. gordijnzwammen) , terwijl andere het zenuwstelsel (vezelkoppen) of op den duur de lever en de nieren (knolanamieten) aantasten. Ten slotte kunnen er ook allergische reacties optreden.
Maatregelen bij vergiftiging
Raadpleeg direct een arts en neem eventuele resten van een paddestoelenmaaltijd, braaksel en dergelijke mee. Treden er direct na de maaltijd ziekteverschijnselen op, dan kan in afwachting van de dokter vast braken worden opgewekt, waarna aansluitend dierlijke koolstof tabletten worden gegeven die misschien al een deel vim het gif absorberen. Treden de ziekteverschijnselen pas uren later op, dan heeft braken geen zin meer en geeft u alleen dierlijke koolstof of een laxeermiddel.