Giftige planten

Er zijn veel meer planten met giftige bladeren, vruchten of bloesem dan men over het algemeen denkt. U vindt ze onder de wilde planten, maar ook in uw tuin of op de vensterbank. Het is onmogelijk ze hier allemaal op te sommen, maar enkele bekende worden als waarschuwing genoemd. Schakel bij vergiftiging altijd een arts in en laat de patiënt zo spoedig mogelijk braken.

Wilde planten
Dodelijk giftig is de herfsttijloos, een lelieachtige die in de herfst met lila bloemen bloeit, de waterscheerling, het appeltjestorkruid en het vingerhoedskruid. Andere giftige, in de natuur algemene planten zijn veel soorten boterbloemen en nachtschaden.

Tuinplanten
Zonder het te weten hebben veel mensen zeer giftige planten in hun tuin border opgenomen. Zo lang er geen gevaar is dat ervan wordt gegeten, is daar natuurlijk niets tegen. Giftig zijn o.a. blauwe monnikskap, blauwe regen en allerlei bremsoorten, taxus, kardinaalsmuts, tabaksplant, peperboompje en oleander.

Kamerplanten
Een flink aantal sierplanten is in meerdere of mindere mate giftig. Bekende voorbeelden zijn de dieffenbachia en andere leden van de aronskelkfamilie, maar ook de kerstster en andere wolfsmelkachtigen, primulasoorten, gatenplant en philodendron.

Geef een reactie