Glas snijden

Gebruik een liniaal voor rechte sneden in een glasplaat. Maak het wieltje van de glassnijder vettig met naaimachineolie. Houd de snijder onder een hoek van 60. vast, het handvat tussen wijsvinger en middelvinger, de duim tegen de achterkant van het handvat. Druk hem recht tegen de liniaal en ondersteun de hand met ringvinger en pink. Zet het wieltje op de rand van het glas en trek de snijder naar u toe. Kerf in één vloeiende beweging tot u met de glassnijder aan de andere kant van de plaat bent.

Trek handschoenen aan, neem het glas op en breek het langs de kerflijn door. Oefen een gelijkmatige druk uit, duw de beide delen met de duimen voorzichtig naar beneden. Een smal strookje kan het beste met een brede platbektang of met de inkepingen in de glassnijder worden afgebroken.

Om ronde vormen te snijden moet de snijlijn eerst met behulp van een viltstift en een kartonnen mal op het glas worden gezet. Snijd dan uit de vrije hand net binnen deze lijn. Als het glas niet wil breken, tik dan zachtjes met de achterkant van de glassnijder tegen de onderkant van de snede. Snijd een sterke kromming in gedeelten; verwijder zoveel glas als mogelijk is langs rechte en flauw gebogen sneden. Snijd daarna pas de sterke bocht.