Glasschilderen tips

Niet alleen glasplaten van verschillende kleur en dikte, maar ook glazen voorwerpen kunnen worden beschilderd. Glazen voorwerpen moeten wel een glad oppervlak hebben.

Er zijn speciale glasverven verkrijgbaar. De transparante verven zijn krasvast. Ze drogen in ongeveer 2 uur strak en glanzend op, maar het uitharden duurt enkele dagen; pas daarna zijn ze afwasbaar. Er zijn ook sneldrogende dekkende verven; die in water oplosbaar zijn. Ze zijn niet krasvast en daarom bij voorkeur geschikt voor ‘achter-glas-schilderen’.

De voornaamste ingrediënten zijn penselen van verschillende dikte en glasverf in de kleuren rood, geel, blauw, wit en zwart.

Werk zeker in het begin met eenvoudige, gestyleerde, goed schilderbare motieven. Maak het voorwerp of de glasplaat zorgvuldig schoon in lauw water met afwasmiddel.

Techniek Glas schilderen
Er zijn twee methoden van glas schilderen, nl. ‘opschilderen’ en ‘achterglas-schilderen’. Maak bij het opschilderen de lagen niet te dik, anders kan de verf gaan barsten. Breng desnoods een extra laag op, als de eerste droog is. Verdun dekkende verf met water en breng ze in dunne, gelijkmatige, dekkende lagen op. Werk vanuit de achtergrond naar voren. Laat de verflaag voor laag rustig drogen en breng na 24 uur een beschermende laag kleurloze transparante verf op.

Bij ‘achter-glas-schilderen’ wordt de tekening in spiegelbeeld op het glas ge:zet en in omgekeerde volgorde geschilderd. Let er goed op dat de verflagen tijdens het drogen niet barsten, anders kruipt de volgende laag naar de voorgrond. Bescherm de verflagen met een plaatje karton of lijst de glasschildering in.