Glaswerk – Onderhoud van kristal en glas, vlekken verwijderen

Doe mooie glazen niet in de afwasmachine, was ze zelf af. Doe er niet meer dan twee tegelijk in een plastic afwasbak, anders breken of beschadigen ze gauw. Gebruik schoon, heet water desgewenst met wat ammonia. Maak geslepen en hoekige glazen schoon met een zachte borstel, laat ze ondersteboven uitlekken in het afwasrek of op een dikke, linnen doek.

Gewoon glas kan wel in de afwasmachine, al ontstaan door het schoonmaakmiddel soms krassen, die niet zijn te verwijderen. De glazen moeten vrij staan, ze mogen niet tegen elkaar of de borden tikken.

Laat glaswerk -inclusief karaffen en vazen -met vlekken een nacht weken in water met een scheutje ammonia. Of probeer de vlek weg te halen met kokend sodawater. Gebruik geen schuursponsjes, daar beschadigt het van. Laat glaswerk met kalkaanslag een nacht weken in gedistilleerd water met een scheut azijn. Week gevlekt kristal in water met een kunstgebit-schoonmaakmiddel.

Bewaren en weer gebruiken
Bedek kastplanken die voor glaswerk zijn bestemd met kastpapier of rubber matjes. Bewaar glas niet lange tijd in kranten of houtwol, daardoor kan het blijvend dof worden. Desgewenst zijn beschadigde randjes glad te poetsen met nat amarilkatoen; laat dit karwei voor mooie glazen en kristal over aan een beroepsrestaurateur.

Als twee glazen niet meer uit elkaar willen, doe dan koud water in het binnenste glas en warm water in het buitenste. Wrik ze voorzichtig los.