Glazen

Er zijn diverse soorten wijnglazen in de handel tegenwoordig. Bij de keuze van het juiste glas moet u altijd bedenken dat in het glas de wijn zijn geur, kleur en aroma op z’n voordeligst moet kunnen ontplooien.

Daarom moet een goed wijnglas aan een paar voorwaarden voldoen:
– het moet niet gekleurd zijn, maar helder doorzichtig;
– het moet een kelk hebben, die van boven iets toeloopt;
– het moet een steel hebben met een voldoende lengte, zodat de hand de kelk niet verwarmt;
– het moet een stevige voet hebben, om het stevig te laten staan;
– de kelk moet niet te groot zijn, omdat anders de geur te snel vervliegt. Een glas van Nederlands fabrikaat dat goed aan deze voorwaarden voldoet, is het welbekende Gildeglas, van Glasfabriek Leerdam.

Naast glazen, welke in principe voor alle wijntypen geschikt zijn, kent men nog zogenaamde streekglazen. Voorbeelden hiervan zijn: het bekende versierde Duitse wijnglas, het glas met de wijde kelk voor een Bourgogne, de lange steel van het Elzas-glas, en natuurlijk de overbekende hoge flûte voor champagne en andere mousserende wijnen.

Verzorging
Wijnglazen moeten vanzelfsprekend zeer schoon zijn. U moet ze afwassen in warm water zónder afwasmiddel. Na het drogen poetst u ze goed na met een fijne, zachte doek. Het heeft bepaald geen zin glazen omgekeerd op te bergen, omdat ze dan juist geuren kunnen aannemen en vasthouden die de smaak van de wijn beïnvloeden.