Grote gaten in kleding Verstellen

Gebruik een lap voor gaten die te groot zijn om gestopt te worden. Neem als dat kan een stukje uit een onzichtbaar gedeelte van hetzelfde kledingstuk. Knip het gat rechthoekig. Zorg ervoor dat de draadrichtingen overeenkomen. Maak de lap aan alle kanten 2 à 3 cm groter.

Als u met de hand verstelt, legt u het kledingstuk met de goede kant boven. Schuif de lap onder het gat en speld hem vast. Knip de hoeken van het gat diagonaalsgewijze Y; cm in, vouw de kanten om en zet ze met een slipsteek aan de lap vast.

Neem bij het naaien met de machine een brede, korte zigzagsteek. Speld of rijg de lap op de goede kant. Stik de kanten van de lap vast; maak daarna een rij tamelijk korte rechte steken net binnen de zigzagsteken.

Voor de knieën van kinderbroeken worden dikwijls instrijkbare opzetstukken gebruikt. Lappen van een contrastrerende kleur worden aan de buitenkant ingestreken, andere aan de binnenkant. Leg bij zware katoenen stoffen een stuk aluminiumfolie onder de broekspijp om bij het strijken nog meer warmte te krijgen.

U kunt met een stukje suède of peau de pêche ellebogen van jasjes of sweaters verstellen. Koop het kanten-klaar of knip twee ovalen lapjes van ca. 15 X 12 cm. Naai met een knoopsgatensteek de lapjes met de hand op de sweaters. Maak bij een jasje de voering aan de mouwopening los; haal haar wat opzij en speld de lap direct op de stof. Naai hem met knoopsgatensteken of rechte machinesteken. Trek de voering weer terug en zet haar met slipsteken vast.

Verstellen van scheuren
Een kapotte naad kunt u het beste op de naaimachine repareren. Keer het kledingstuk binnenstebuiten. Breng een nieuwe rij steken aan, die aan de beide uiteinden van de torn over de oude vallen. Als u met de hand verstelt, maakt u kleine stiksteken langs de naadlijn. Hecht aan het einde van de torn de steken met enkele kleine stiksteken vast.

Als u niet aan de binnenkant van het kledingstuk kunt werken, maakt u met de hand blindezoomsteken. Verstevig ze met kleine stiksteken. Scheuren in het weefsel

Als een scheur met de machine gerepareerd moet worden, knipt u ter versteviging een stukje stof, iets groter dan de scheur. Leg dit eronder. Druk de kanten van de scheur tegen I elkaar; speld en rijg ze aan het lapje stof eronder. Verwijder de spelden. Leg de scheur naar boven en stik met een korte, brede zigzagsteek (of meervoudige zigzagsteek) over de tom. Gebruik een fijne naald en een draad die zo goed mogelijk bij het weefsel past. ook de aftapstop worden losgedraaid. Vul de versnellingsbak met het in uw instructieboekje voorgeschreven olietype en betracht hierbij de uiterste reinheid.