grote lampenkappen

Onderhoud lampekappen, stof ze van binnen en buiten met een plumeau of -als de zuigkracht van de stofzuiger regelbaar is zuig ze met de kleinste wattage. Voorkom dat gestoffeerde kappen vettig worden, raak ze niet aan met de hand -anders gaan ze vuil aantrekken.

Perspex en plastic kappen zijn grondiger schoon te maken; neem ze af met een sopje van groene zeep en daarna met een schone, vochtige spons. Laat de bedrading en gelijmde delen niet vochtig worden.

Verwijder vlekken uit papieren of perkamenten lampekappen met vlakgom of met een behang-schoonmaakmiddel. Laat perkament niet uitdrogen, wrijf het eens per jaar in met leervet of wonderolie.

Laat vuile lampekappen van textiel -zoals katoen, linnen en zijde chemisch reinigen; in de handwas konden ze wel eens krimpen en daardoor hun mooie vorm kwijt raken.

Kappen van kunstvezel zoals nylon -zeker als ze om de frame zijn gezoomd -zijn soms wèl wasbaar; volg de richtlijnen op het textiel etiket. Was ze bij mooi weer en laat ze snel drogen, want de vorm mag niet roesten. Klop de stof van de kap en was hem in een teil waarin hij helemaal past -in lauw sop van een fijnwasmiddel. Wentel de kap heen en weer. Neem nieuw sop als het water vuil wordt, spoel de kap daarna uit in schoon water. Dep hem met een handdoek, droog hem in de schaduw of binnenshuis, voor een ventilator.

Probeer een nieuwe lampekap niet langer mooi te houden door er cellofaan omheen te laten zitten: als het cellofaan bruin wordt door de hitte van de lamp ontstaan er eerder bruine vlekken in de kap.