Gymnastiek oefeningen

Er bestaan honderden gymnastische oefeningen. Ze helpen allemaal romp en ledematen in een redelijke conditie te houden. Als u het echt goed wilt doen, moet u voor uzelf een zo weloverwogen mogelijk fitnessprogramma opstellen. Welke tak van sport ook de basis vormt van dat programma (joggen, atletiek, een balsport, enz.), gymnastiekoefeningen behoren altijd een onderdeel te zijn van de opwarmen afkoelingsfase. Hierbij moet u oefeningen kiezen die juist alle bij de betreffende sport te gebruiken spieren zoveel mogelijk ontspannen en soepel maken.

Romp en ledematen
Taille rekken: in een kleine spreidstand rechtop staand, beurtelings zo ver mogelijk naar links en naar rechts rekken.

In zithouding de tenen aanraken: is hierbij zaak uw benen gestrekt te houden; deze oefening langzaam opbouwen, niet forceren.

Been zijwaarts optillen: het been vooral zo ver mogelijk optillen; regelmatig wisselen.

Katterug maken: afwisselend een holle en een bolle rug maken; deze oefening niet te snel uitvoeren.

Rug, schouders en armen
Opdrukken: dit is een veel toegepaste oefening, natuurlijk erg goed om desgewenst wat meer kracht in de annen te krijgen.

1. Ga plat op uw buik liggen en duw alleen schouders en hoofd op.
2. Ga plat op uw buik liggen en duw uw hele bovenlichaam omhoog totdat uw annen gestrekt zijn.
3. Ga op uw knieën in elkaar gehurkt zitten en duw uw lichaam omhoog, zodat de knieën een gestrekte hoek vormen.
4. Ga op uw buik liggen en duw het hele lichaam op; annen en benen moeten gestrekt zijn.
5. Rug en buik
U ligt op uw rug, uw knieën wat opgetrokken en (belangrijk!) uw voeten plat op de grond (1). Nu komt u, zonder daarbij uw armen en handen te gebruiken, overeind, u vouwt uw handen even achter het hoofd (2), en u laat zich weer achterover zakken, weer zonder daarbij uw handen te gebruiken. Let wel: de oefening heeft alleen maar zin wanneer u consequent uw voeten plat op de vloer houdt!

Gymnastiek oefeningen

Ontspannend
Gymnastiek is natuurlijk dè lichaamstraining voor behendigheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen. Maar gymnastiekoefeningen kunnen ook bijzonder ontspannend werken, en zowel lichamelijke als psychische spanningen helpen verminderen. Ook helpen ze de vitaliteit in z’n algemeenheid en het concentratievermogen te verhogen.

Oefeningen doen -bewegen op een juiste manier dus -is goed. Vooral als u zich realiseert dat er vandaag de dag meestal van mensen lichamelijk te weinig, en psychisch te veel geëist wordt.