Haarverzorging tips 2

Droog haar. Droog haar is een gevolg van de slechte toevoer van talgvet uit de kliertjes. Men kan de toevoer met een oud huismiddeltje bevorderen: het eigeel van twee eieren opkloppen met wat water en de massa op de hoofdhuid aanbrengen. Ongeveer twintig minuten laten zitten en daarna goed uitspoelen met lauw water.

Men kan ook elke week een papje koken van zemelen en water, dit op de hoofdhuid smeren en na enige tijd weer afspoelen. Na het wassen masseren met klitwortelolie op de vingertoppen.

Vet haar. Vet haar is een gevolg van teveel talgafscheiding, te bestrijden door het haar te wassen met lauw water waarin wat borax is opgelost (in 2 liter water 1 theelepeltje borax). Niet te grondig en zeker niet vaak met zeep wassen, want dat activeert de talgafscheiding. Het ontvetten van het haar gaat uitstekend met warme kamillethee. Een wasbeurt met bier geeft ook een zeer goed resultaat. Was het haar echter nooit met sterke alcoholsoorten. En benzine is helemaal uit den boze, want daar gaat de huid rampzalig van schilferen.

Grijs haar. Het grijs worden van het haar kan men vertragen door een rustig leven te leiden waarin weinig plaats is voor hevige emoties en grote zorgen. De coffeïne in de koffie schijnt het grijs worden te bevorderen. Dus geen koffie meer als men grijs worden wil tegengaan. Men kan dan natuurlijk coffeïnevrije koffie gebruiken.

Al in de oude tijd werd als middel tegen grijs worden geadviseerd: na het wassen het haar spoelen met regenwater waarin een scheut azijn is gedaan. Zie ook bij ‘Haargroeimiddel 2’.

Roos. Roos kan men bestrijden met eigeel en door wassen met bier.

Verven van het haar. Oma zal het verven van het haar niet afraden omdat het voor de vrouw van belang is dat ze zich goed verzorgd voelt en prettig om naar te kijken.

Er zijn tegenwoordig haarverven die betrekkelijk onschadelijk zijn voor het haar. Denk eraan dat de gekozen kleur op uw haar anders kan uitvallen dan op het pakje staat. Dus eerst op een onzichtbaar plekje (laten) uitproberen. Men ziet dan tevens of de huid overgevoelig is voor de verf.

Haar donkerder maken. Neem 30 gram groene thee en 30 gram gedroogde salie. Doe dit in een ijzeren pan, giet er 3/4 liter kokend water op en laat het geheel zachtjes koken totdat 1/3 van het vocht is verdampt. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel 24 uur staan. Filter de vloeistof en wrijf het haar er mee in. Bijvoorbeeld enkele uren voor het slapen gaan, zodat het haar droog is voordat u uw moede, maar zeer mooie hoofd op het kussensloop neerlegt.

Donker haar meer glans geven kan met rode wijn in het laatste spoelwater nadat het haar gewassen is.

Voor blond haar -idem witte wijn. Een spoeling met kamille-thee geeft blond haar een zonnige tint, terwijl citroensap blonde haren een diepere gloed verleent.

Bruine en zwarte haren krijgen een roodachtige gloed met een henna-theespoeling.

Voor elke kleur haar geldt dat het een diepere glans krijgt als men blond bier als laatste spoelwater gebruikt. Door de geur die u dan verspreidt, laadt u wel de verdenking op zich een regelmatige cafébezoekster te zijn, maar wie daarop let. ..

Voor witte en grijze haren in het bijzonder is een oplossing van een bepaalde hoeveelheid blauwsel in warm water soms een goede spoeling maar probeer veiligheidshalve de kleur even op een afgeknipt stukje haar. Witte, hel blonde haren krijgen met een zwakke oplossing al een zilverachtige gloed.

Gezonde spoelingen voor het haar zijn aftreksels van salie, roosmarijn en thijm.

Als men van henna-poeder een papje maakt en dit langdurig op licht (blond of wit) haar laat inwerken, verkrijgt men een vuurrode haardos, wat nu zeer in is bij jonge vrouwen.

Geef een reactie